DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. februārī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

Skolēnus un studentus aicina uz “Karjeras dienu 2024”  

Banku augstskola 13. februārī no plkst. 8.00 līdz 15.50 notiks ikgadējā “Karjeras diena”, lai informētu studentus un vidusskolēnus par finanšu nozares uzņēmumiem, situāciju darba tirgū, piedāvātajām prakses un darba vietām, kā arī karjeras attīstības iespējām, informēja Banku augstskolas rektore, profesore Līga Peiseniece.  

Banku augstskolas pērn veiktas aptaujas dati liecina, ka arī finanšu nozares uzņēmumi Latvijā saskaras ar darbinieku trūkumu. No 27 aptaujātajiem lielajiem uzņēmumiem pēdējā gada laikā ar speciālistu trūkumu bija saskārušies 48% respondentu. 

“Latvijā ir daudz iespēju veidot veiksmīgu karjeru gan vietējā kapitāla uzņēmumos, gan starptautiska līmeņa organizācijās, savas zināšanas un pūles ieguldot Latvijas attīstībā, tikai mums par to viņiem jāizstāsta un jāļauj pašiem par to pārliecināties. Diemžēl šobrīd mēs redzam tendenci darba tirgū – izteiktu darbaspēka iztrūkumu, kā arī jauniešu vēlmi studēt un strādāt ārzemēs, jo viņi nesaredz savu nākotni Latvijā. Ir izveidojusies paradoksāla situācija – Latvijas uzņēmumiem trūkst intelektuālie darbinieki, bet jauniešiem nav pārliecības par karjeras iespējām Latvijā, ” pauž rektore. 

Banku augstskolas aptaujātie finanšu nozares uzņēmumi norādīja, ka visvairāk nozarei trūkst finanšu un biznesa analītiķu, grāmatvežu, risku novērtētāju, kā arī noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas jeb AML speciālistu, kā arī ļoti trūkst finansistu, nodokļu konsultantu, klientu servisa un pārdošanas speciālistu.  

Tāpat aptaujātie uzņēmumi saskārušies ar auditoru, revīzijas, kiberdrošības, datu aizsardzības un citu nozarei nepieciešamu speciālistu trūkumu. Uzņēmumi arī atzina, ka trūkst starpnozares speciālisti un pat uzņēmuma vai nodaļas vadītāji.  

“Banku augstskola, kas sagatavo finansistus un biznesa procesu vadības speciālistus ir izvirzījusi par savu prioritāti - informēt jauniešus par perspektīvām finanšu nozarē un uzņēmējdarbībā šeit pat – Latvijā. Esam gandarīti, ka, meklējot risinājumu finanšu un biznesa vadības jomas speciālistu trūkuma mazināšanai uzņēmumos, arī paši uzņēmumi meklē plašākas sadarbības iespējas ar augstskolām,” stāsta Līga Peiseniece 

Kopš 2014. gada darba iespējas finanšu nozarē Latvijā ir ne tikai bankās, audita uzņēmumos un apdrošināšanas kompānijās, bet arī arvien lielākas iespējas paver globālo biznesa pakalpojumu centru attīstība. Pēc starptautisko biznesa pakalpojumu asociācijas ABSL Latvia aplēsēm nozares pienesums Latvijas ekonomikai ir vidēji 227 milj. eiro gadā, kas ir summa, kura katru gadu tiek iemaksāta valsts budžetā ar darbaspēka nodokļu starpniecību.  

Kopumā Latvijā darbojas 54 biznesa pakalpojumu centri, kas nodarbina vairāk nekā 18 tūkstošus darbinieku. Piemēram, sabiedrībā plaši zināms uzņēmums “Circle K” darbojas daudzās pasaules valstīs, tomēr vien retais ir informēts par to, ka 2012. gadā Rīgā izveidots tieši “Circle K Business Centre”, kas ir definējams kā biznesa pakalpojumu centrs, kurš nodrošina uzņēmuma grāmatvedības, loģistikas, personālvadības un IT pakalpojumus grupas uzņēmumiem ārvalstīs.  

“Esam gandarīti par veiksmīgo sadarbību, kas izveidojusies ar Banku augstskolu, kopīgi ar nozares uzņēmumiem, rūpējoties par to, lai studenti būtu zinoši par karjeras iespējām, kuras realizējamas, paliekot šeit pat Latvijā. Proaktīvs darbs pie studentu informēšanas ir būtisks ieguldījums tajā, kādas izvēles pieņems augstskolu absolventi un vai tās būs labvēlīgas Latvijai,” atzīst ABSL Latvia izpilddirektore Monta Ieleja. 

Tāpat jāņem vērā, ka Starptautiskie biznesa pakalpojumu centri aktīvi iegulda līdzekļus darbinieku izglītošanā, sekmējot IT, skandināvu valodu, projektu vadības prasmes un iemaņas, kā arī finanšu un grāmatvedības zināšanas.  Nozares attīstības pienesums vērojams arī biroja ēku attīstītībā Rīgā, proti, pēdējo gadu griezumā ir uzbūvētas virknes modernu, energoefektīvu, A klases biroja ēku, kur lielākie nomnieki ir šīs nozares ārvalstu investori. 

“Biznesa pakalpojumu centros nodarbināti izglītoti Latvijas speciālisti ir lieliska iespēja arī jauniešiem, t.sk. finanšu un uzņēmējdarbības jomas studentiem uzsākt savu karjeru, saņemot konkurētspējīgu atalgojumu sākot no 1440 eiro mēnesī, savukārt vidējais atalgojums nozarē jau pārsniedz 2000 eiro slieksni pirms nodokļu nomaksas,” stāsta rektore. 

Lai palīdzētu jauniešiem veidot apzinātu nākotnes karjeras plānošanu un sekmīgu iekļaušanos darba tirgū tepat Latvijā, Banku augstskolas rektore Līga Peiseniece kopā ar sadarbības partneriem – darba devējiem uzrunās jauniešus vairākās ģimnāzijās – tikšanās un interesanta diskusija jau bijusi Jūrmalas Valsts ģimnāzijā, ieplānotas arī Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā, Olaines vidusskolā un citur. 

“Karjeras veidošana sākas jau no katra interesēm un nākotnes mērķiem atbilstošās studiju programmas izvēles. Tieši tāpēc šogad organizējam “Karjeras dienu” gan mūsu studentiem, gan skolēniem. Skolēniem ir iespēja satikt vienkopus vairākus finanšu un tehnoloģiju nozaru uzņēmumu pārstāvjus, tāpēc ikviens, kas saista savu nākotni ar mūsu nozari, ir laipni aicināts,” saka rektore.  

“Karjeras diena 2024” notiks šā gada 13. februārī Banku augstskolas ēka Kr. Valdemāra ielā 161, no plkst. 8.30 līdz 15.50. Pasākumā būs iespēja satikt: AAS “BTA Baltic Insurance Company”, Accenture Baltics, Swedbank Latvija, Apdrošināšanas sabiedrība ERGO, Luminor Bank, SIA “Cabot Latvia”, Deloitte Latvia  ASAP Promo, KPMG Baltics SIA, Maxima Latvija, SIA “MSC Shared Service Center Riga”, Roche SIA “Tietoevry Latvia”  Latvijas Republikas Valsts Kontrole, kā arī BAFF stipendiju programmu un SIA “Alma Career Latvia” (Iepriekš – SIA “CV – Online Latvia”) pārstāvjus.   

Vidusskolēni var pieteikties pasākumam, aizpildot pieteikuma anketu līdz 11. februārim plkst. 23:45 – https://ej.uz/pieteikties_Karjerasdiena2024 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI