DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
2
2

Veselība – viena no 2024. gada valsts budžeta prioritātēm

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

2024. gada veselības nozares kopējais budžets būs 1,88 miljardi eiro. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma nākamā gada budžetu. Jau ziņots, ka nākamajā gadā veselības nozarei papildu piešķirs 275 miljonus eiro. Tas dos iespēju uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, palielināt mediķu atalgojumu, paplašināt kompensējamo zāļu sarakstu un īstenot citas iniciatīvas, lai ieguvumu justu ikviens Latvijas iedzīvotājs.

Saeima šodien, 9. decembrī, pieņēma likumprojektu par 2024. gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam, kurā veselība ir viena no prioritātēm. No nākamgad papildus piešķirtajiem 275 miljoniem eiro, 167,1 miljons eiro būs pieejami no 1. janvāra. Finansējums tiks izmantots, lai uzlabotu pakalpojumu pieejamību un kvalitāti (48,1 miljons eiro), palielinātu mediķu atalgojumu (75,3 miljoni eiro), paplašinātu kompensējamo medikamentu klāstu (21 miljons eiro), uzlabotu pakalpojumus onkoloģijas jomā (9,6 miljoni eiro), nodrošinātu plašākus pakalpojumus sievietēm un bērniem (12 miljoni eiro), kā arī psihiskās veselības uzlabošanai un profilaksei (1,1 miljons eiro).

Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsvēra, ka viņa mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi, taču vienlīdz svarīgi ir nodrošināt efektīvu valsts finansējumu pārvaldību visos veselības aprūpes līmeņos.

“Saeimai pieņemot 2024. gada budžetu esam guvuši apstiprinājumu, ka valstī veselības nozare ir prioritāte. Ilgstoši veselības nozare ir bijusi nepietiekami finansēta, un arī 2024. gada budžets veselībai nav pilnībā apmierinošs, taču veselības nozare ir arī mūsu emocionālās un fiziskās drošības jautājums, tādēļ finansējuma pieaugums ir labas ziņas pacientiem un veselības aprūpē strādājošajiem. Vienlaikus tas stiprina arī manu apņēmību panākt veselības aprūpes nozares efektivitātes palielināšanu, inovatīvu un arī drosmīgāku risinājumu meklēšanu, lai Latvijas iedzīvotājiem nodrošinātu modernu, kvalitatīvu un pieejamu veselības aprūpi,” uzsver veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Saeimas lēmums paredz, ka daļa no papildus piešķirtajiem 275 miljoniem eiro – 107,9 miljoni eiro būs pieejami 2024. gada laikā: veselības aprūpes pakalpojumiem, laboratorisko pakalpojumu attīstībai, primārās veselības aprūpes uzlabošanai jeb ģimenes ārstu praksēm, jaunām zālēm un efektīvākai medikamentu sistēmai, digitalizācijai, slimnīcu tīkla attīstībai u. c.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI