DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Veselības ministrs ar Latvijas Māsu asociāciju apspriež māsu profesijas attīstības jautājumus

Šodien, 26.oktobrī, veselības ministrs Hosams Abu Meri tikās ar Latvijas Māsu asociāciju (LMA), lai pārrunātu māsu profesijas attīstības un pacientu aprūpes kvalitātes uzlabošanas jautājumus.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par māsu izglītības un tālākizglītības jautājumiem. LMA valdes locekles atzina, ka tālākizglītības organizācija labāk organizēta universitātes slimnīcās, kurās ir mācību centri personālam, taču būtu nepieciešams nodrošināt līdzvērtīgas iespējas arī māsām citās ārstniecības iestādēs.

Tāpat LMA uzsvēra, ka pacientu aprūpes kvalitātes uzlabošanas nolūkā būtu jāpārskata māsu tiesības un kompetences profesijā, piemēram, dodot tiesības atkārtoti izrakstīt zāļu receptes hroniskiem pacientiem, kuriem ārsta nozīmētie medikamenti ir jālieto ilgstoši un nav nepieciešamas izmaiņas nozīmētajā terapijā. Tas būtiski atslogotu arī ārstu darbu. LMA atzina, ka Latvijā māsu profesijas standarts ir ar zemākām kompetencēm nekā citviet Eiropas Savienībā, ko būtu nepieciešams kopīgi ar Latvijas Ārstu biedrību un citām ārstniecības personu profesionālajām organizācijām pārskatīt.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī veselības pratības veicināšanas jautājumi un LMA pauda gatavību iesaistīties metodisko materiālu izstrādē. Veselības ministrs Hosams Abu Meri un LMA valdes locekles bija vienisprātis, ka māsu zināšanu potenciāls noteikti būtu plašāk izmantojams gan pacientu izglītošanas jautājumos un ārstēšanās pēctecības nodrošināšanā – skaidrojot profilakses un veselības veicināšanas nozīmību, kā arī kā sadzīvot ar slimību hroniskajiem slimniekiem. Tāpat māsas varētu atbalstīt pacientus jautājumos par turpmākās ārstēšanās organizēšanu pēc izrakstīšanās no slimnīcas, pārliecinoties par ārstu norādījumu ievērošanu un labas sadarbības nodrošināšanu ar pašvaldības sociālajiem darbiniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI