DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas komisijas kopīgā sēdē vērtēs priekšlikumus administratīvā sloga mazināšanai

Lai vērtētu Valsts kancelejas redzējumu par administratīvā sloga un normatīvisma mazināšanas pasākumiem, otrdien, 24.oktobrī, uz kopīgu sēdi pulcēsies Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti. 

“Valsts pārvaldes komisija jau gada sākumā iepazinās ar iecerētajiem birokrātijas mazināšanas pasākumiem un uzdeva Valsts kancelejai apkopot informāciju par tiesību aktiem, kuros administratīvo slogu var atvieglot. Ir nepieciešama konkrēta rīcība, lai izprastu, kā problēmas operatīvi novērst. Mēs ļoti daudz un vispārīgi runājam par investīciju piesaisti valstij, bet, lai tās rastu, ir jāsakārto nodokļu administratīvie procesi. Nodokļu politikai ir jābūt bez birokrātiskiem šķēršļiem, drošai, šobrīd izprotamai ne tikai īstermiņā, bet arī paredzamai ilgtermiņā. Tas ir jāsaprot ne tikai politikas veidotājiem, bet arī izpildvarai, kurai ir jāsasniedz nospraustie administratīvā sloga samazināšanas rezultāti,” pirms kopīgās sēdes pauž Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs. 

O.Burovs tāpat atzīmē, ka Valsts institūciju darbībai, piemēram, Valsts ieņēmumu dienestam un bankām, ir jābūt vērstai uz savu pakalpojumu sniegšanu un vienkāršošanu, lai potenciālajiem investoriem būtu iespēja veikt ieguldījumus dažāda mēroga projektos. Lai arī ikviens iedzīvotājs raiti un bez aizķeršanās var vērsties ikvienā valsts vai pašvaldības institūcijā un netērēt savu laiku un resursus, un tiktu novērsts arī savstarpējais birokrātiskais process starp dažādām institūcijām. 

Savukārt Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics akcentē, ka akūti būtu nepieciešams ieviest principu, ka vienreiz attiecīgajā iestādē iesniegti dati vai pieprasītā informācija vairs netiks atkārtoti vai paplašināti pieprasīti citur. Tāpat, lai mazinātu birokrātiskās procedūras, apsverams ir termiņa samazinājums, kādā iestāde atbild uz iedzīvotāju un citu iestāžu jautājumiem. 

Sēdē aicināti piedalīties pārstāvji no Valsts kancelejas, Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts administrācijas skolas, Latvijas Pašvaldību savienības, Ārvalstu investoru padomes Latvijā, Latvijas Darba devēju konfederācijas, sabiedriskās politikas centra “PROVIDUS”. 

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas kopīgā sēde otrdien, 24.oktobrī, notiks Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 10/12, 409.telpā, un sēde sāksies pulksten 8.30.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI