DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Norisināsies sestais Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību “Inovāciju forums”

Valsts kapitālsabiedrībām ir būtiska loma valsts ekonomiskajā izaugsmē, bet digitalizācijas laikmetā izaugsme nav iedomājama bez inovāciju un tehnoloģiju klātbūtnes. Par līderiem kļūst tie, kas ne tikai seko tendencēm, bet arī paši tās rada. Inovāciju jaunrade un pārnese publiskajā sektorā kā 21. gadsimtā tautsaimniecības attīstībai vitāli svarīga joma būs galvenā tēma VI Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību inovāciju forumā, kas norisināsies 20. oktobrī no plkst. 9.00 līdz 14.00 viesnīcā “Radisson Blue Hotel Latvija” Rīgā.

Šogad jau sesto reizi norisināsies Valsts kapitālsabiedrību inovāciju forums, kura galvenais temats būs valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību savstarpējā sadarbība. Dalīšanās inovāciju, finanšu un zināšanu kapitālā ir priekšnosacījums ne tikai valsts ieguldīto resursu efektīvai izmantošanai, bet arī veids, kā paātrināt valsts ekonomikas attīstības tempu, tādēļ ikvienai kapitālsabiedrībai ir jābūt ieinteresētai un uz sadarbību vērstai.

“Inovāciju attīstība nav tikai aktīva rīcība, bet arī domāšanas veids un kultūra. Valsts kapitālsabiedrībām ir vadoša loma, lai veicinātu jaunu risinājumu ieviešanu gan publiskajā, gan privātajā sektorā. Mūsu mērķis ir radīt izcili pārvaldītas un inovatīvas uzņēmējdarbības vienības, kas sniedz maksimālu ekonomisko un sociālo labumu Latvijas sabiedrībai. Ieviešot aizvien labāku pārvaldību valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, mēs virzāmies arī uz finansējuma piesaisti akciju un obligāciju tirgū. Inovāciju forums sniedz iespēju vadītājiem, ekspertiem un politikas veidotājiem kopīgi meklēt labākos risinājumus, lai veicinātu tehnoloģisko attīstību un uzlabotu sabiedrības dzīves kvalitāti,” norāda Ministru prezidente Evika Siliņa.

Inovāciju attīstības iniciatīvā pirms sešiem gadiem izveidoja vairāki uzņēmumi un valsts kapitālsabiedrības – VAS “Elektroniskie sakari”, “Latvijas Valsts meži”, LMT, TET, “Latvenergo”, Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs u.c., lai ciešā sazobē, mācoties vienam no otra, pārņemtu labās prakses un izvairītos no citu pieļautajām kļūdām. Aizvadītā gada laikā Inovāciju attīstības iniciatīvas vadību uzņēmusies VAS “Elektroniskie sakari”, kas foruma izskaņā šo stafeti nodos Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC).

“Tikpat svarīgi, cik dalīties savā pieredzē un ļaut mācīties vienam no otra, ir arī sadarboties kopīgos projektos, apvienot zināšanas un resursus. Pēdējo gadu laikā īpaši labi redzams, ka mūsu iniciatīvas dalībnieki veido spēcīgas partnerības, un ir liels lepnums par to. Šis uzsāktais ceļš mums ir jāturpina, jo tikai tad mēs varēsim piepildīt valsts gaidas par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību iziešanu eksporta tirgos. Protams, šajā ceļā mēs sagaidām arī valsts atbalstu, piemēram, veicot nepieciešamos grozījumus normatīvajos aktos vai palīdzot nospraust kapitālsabiedrību nākotnes attīstības pamatvirzienus,” uzsver VAS “Elektroniskie sakari” valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda.

Foruma programmā – TET izpilddirektora un valdes priekšsēdētāja Ulda Tatarčuka prezentācija “No Latvijas uz pasauli”, Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes locekļa, Eversheds Sutherland Bitāns partnera Māra Vainovska un PwC Latvia projektu vadītāja Roberta Bērziņa prezentācija “Kapitāla tirgi: pašmērķis vai instruments?” un RTU Inovāciju ekosistēmu attīstības nodaļas vadītāja Gundara Kokina prezentācija “Sadarbība un ekosistēmas inovāciju radīšanai: mikročipu stāsts”, kā arī divas diskusijas.

Pirmajā no tām “Ko sagaidām no kapitālsabiedrībām inovāciju jomā?” tiks pētīts, kādas ir akcionāra/īpašnieka gaidas inovāciju jomā, kāpēc nepieciešami ieguldījumi pētniecībā un attīstībā, kāda ir kapitālsabiedrību loma inovāciju un eksporta aktivitāšu sekmēšanā, kā motivēt kapitālsabiedrības un kāpēc ir svarīga Inovāciju attīstības iniciatīva. Diskusijas vadītājs būs LMT valdes loceklis Ingmārs Pūķis, un tajā piedalīsies Ministru prezidentes parlamentārais sekretārs Jānis Patmalnieks, ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis, Rīgas mērs Vilnis Ķirsis, Valsts kancelejas Pārresoru koordinācijas departamenta vadītājs Pēteris Vilks un VAS “Elektroniskie sakari” valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda.

Savukārt diskusijā “Kā sadarboties un iedzīvināt inovāciju kultūru kapitālsabiedrībā?” par veiksmēm un neveiksmēm, inovāciju radīšanas procesu, risku pārvaldību un kļūdu atzīšanu, komandas iesaisti un piesaisti inovāciju radīšanā, starptautisko sadarbību, finansējuma avotiem un pieredzi to piesaistē diskusijas vadītājs Jānis Bārda (VAS “Elektroniskie sakari”) izjautās tās dalībniekus – “Latvijas Valsts meži” valdes locekli Māri Kuzminu, “Rīgas satiksme” valdes priekšsēdētāju Džinetu Innusu, “Rīgas meži” valdes priekšsēdētāju Anitu Skudru un LVRTC padomes priekšsēdētāju Aldi Greitānu.

Par Latvijas valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību Inovāciju iniciatīvu

Pirms sešiem gadiem izcilu Latvijas uzņēmumu grupa, kurā patlaban pārstāvētas 18 kapitālsabiedrības ar valsts un pašvaldību kapitālu, apvienojās Inovāciju iniciatīvā, par savu mērķi nosakot inovāciju kultūras stiprināšanu valsts un privātajos uzņēmumos, lai tādējādi veicinātu Latvijas tautsaimniecības transformāciju, produktivitāti, ilgtspējīgas investīcijas un ieņēmumus no eksporta. Inovāciju iniciatīvas dalībnieki ir VAS "Elektroniskie sakari", VAS "Valsts nekustamie īpašumi", VAS "Latvijas Autoceļu uzturētājs", AS "Latvijas Valsts meži", VAS "Latvijas Pasts", AS "Latvenergo", SIA "Latvijas Mobilais Telefons", SIA "TET", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", SIA "Rīgas meži", AS "Rīgas siltums", AS "Augstsprieguma tīkls", SIA "Rīgas satiksme", SIA "Getliņi EKO", AS "Sadales tīkls", SIA "Rīgas nami", VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs", kā arī Valsts kancelejas Pārresoru koordinācijas departaments, Ekonomikas ministrija un Rīgas dome.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI