DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Krišjānis Kariņš atzinīgi vērtē ASV un Latvijas pieaugošo sadarbību augstas pievienotās vērtības tehnoloģijās

2023. gada 22. septembrī Bostonā, ASV, norisinājās kārtējā “Spotlight Latvia” biznesa konference, kurā piedalījās ārlietu lietu ministrs Krišjānis Kariņš. Konferences mērķis ir veicināt Latvijas kā uzņēmējdarbībai pievilcīgas valsts tēlu ASV, sekmēt Latvijas uzņēmumu atpazīstamību, produkcijas un pakalpojumu noietu ASV tirgū, kā arī piesaistīt jaunas ārvalstu investīcijas Latvijai. Šī gada konferences galvenās tēmas ir tehnoloģijas, biomedicīna un izglītība.

Uzrunājot klātesošos, ārlietu ministrs K. Kariņš uzsvēra ASV kā vienu no Latvijas nozīmīgākajiem tirdzniecības un biznesa partneriem un atzinīgi vērtēja abu valstu pieaugošo sadarbību augstas pievienotās vērtības tehnoloģijās. K. Kariņš aicināja investēt pieprasītākajās ekonomikas nozarēs Latvijā.

“Mūsu mērķis pēdējo gadu laikā ir nemainīgs – sekmēt investīciju piesaisti uz eksportu un augstu pievienoto vērtību orientētas ražošanas attīstībā. Man ir patiess prieks redzēt, ka mums tas arī izdodas, bet nedrīkstam atslābt, jāturpina strādāt šajā virzienā,” uzsvēra ministrs. Viņš norādīja, ka turpinās arī darbs uzņēmējdarbības vides pilnveidošanā, birokrātisko šķēršļu mazināšanā, veicot arī nepieciešamos pārkārtojumus izglītības sistēmā.

“Latvija ir investīcijām droša vide. Investējot Latvijā, uzņēmēji iegulda Eiropas Savienībā. Latvija ir NATO pilntiesīga dalībvalsts, kas pēdējo piecu gadu laikā ir dubultojusi finansējumu valsts aizsardzības spēju stiprināšanai,” pauda K. Kariņš, papildinot, ka Latvijā dien citu NATO dalībvalstu karavīri NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Kanādas vadībā.

Ministrs īpaši atzīmēja ASV dzīvojošo latviešu lomu mūsu valsts ekonomisko interešu sekmēšanā. Ņemot vērā ASV ekonomikas mērogu, svarīgs ir komandas darbs, kurā iesaistās uzņēmēji, Latvijas valdība, ārlietu dienests, Latvijas goda konsuli un latviešu organizācijas ASV.

Biznesa konference pulcēja vairāk nekā 200 dalībnieku no Latvijas un ASV, tai skaitā tādu uzņēmumu pārstāvjus kā AmCham Cairo prezidentu un SIA MikroTik valdes priekšsēdētāju Džonu Talliju (John Tully), uzņēmuma “Printful” izpilddirektoru Aleksu Saltonstālu (Alex Saltonstall), AS “Latvenergo” padomes locekli Aigaru Laizānu un Luminor Bank padomes locekli Nilu Melngaili.

Konferencē piedalījās arī Latvijas augstskolas: Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā Universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte, kuru pārstāvji kopā ar ASV vadošo augstskolu kolēģiem diskutēja par augsti izglītota cilvēkkapitāla nozīmi dabaszinātņu un tehnoloģiju attīstībai.

Apliecinot ASV interesi Latvijas un ASV biznesa sadarbības attīstībā, konferences dalībniekus klātienē uzrunāja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons (Christopher Robinson).

Konferenci sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju organizēja Latvijas–ASV Tirdzniecības kamera (LACC), Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA), Amerikas Latviešu apvienība (ALA), kā arī Latvijas vēstniecība ASV un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

Informācijai

“Spotlight Latvia” ir lielākā Latvijas un ASV biznesa veicināšanas iniciatīva ASV teritorijā, kurā vienkopus tiekas Latvijas un ASV uzņēmēji. Kopš 2017. gada sadarbības rezultātā ASV tiek organizētas vērienīgākās Latvijas biznesa veicināšanas konferences.

Iepriekš tās notikušas Čikāgā 2017. gadā, Denverā 2019. gadā un Losandželosā 2022. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI