DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

NATO spēku integrācijas vienības komandiera amatā iecelts pulkvedis Dzintars Roga

Publicitātes foto

13. septembrī norisinājās Latvijā izvietotās NATO spēku integrācijas vienības (NATO Force Integration Unit) komandiera maiņas svinīgā ceremonija, kurā komandiera amatā stājās pulkvedis Dzintars Roga, nomainot līdzšinējo vienības komandieri pulkvedi Jāni Gaili. 

Svinīgo komandiera maiņas ceremoniju apmeklēja Aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, NATO Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štāba komandiera vietnieks ģenerālmajors Pēters Hārlings Boisens (Peter Harling Boysen), vēstnieki, sabiedroto spēku pārstāvji un citi aicināti viesi. 

Uzrunājot vienības pārstāvjus, ģenerālmajors Boisens uzteica NATO spēku integrācijas vienības ieguldījumu un lomu NATO atturēšanas un aizsardzības koncepta īstenošanā. “Katru dienu mēs nodrošinām, lai mūsu īstenotā atturēšana būtu spēcīga ilgtermiņā. Bet, ja vajadzēs, mēs cīnīsimies un uzvarēsim, lai aizsargātu brīvību un saglabātu demokrātiskās vērtības,” uzsvēra ģenerālmajors Boisens.  

Pulkvedis Roga militāro dienestu NBS uzsāka 1992.gadā Izlūkdesanta bataljonā (tagad 1. mehanizētais kājnieku bataljons), kur ieņem amatus no rotas komandiera līdz bataljona komandiera vietniekam. No 2000. līdz 2002. gadam pulkvedis Roga tiek nosūtīts uz NATO sabiedroto spēku reģionālo štābu Ziemeļeiropa (tagad – Apvienoto spēku pavēlniecība) Brunsumā, Nīderlandē. Pēc atgriešanās Latvijā pildījis dienesta pienākumus NBS štābā, bijis 2. kājnieku bataljona komandieris un Mācību vadības pavēlniecības štāba priekšnieks. 2007. gadā pulkvedis Roga kļūst par Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieri, vēlāk pilda arī Sauszemes spēku komandiera amatu.  

Pulkvedim Rogam ir plaša pieredze starptautiskos amatos. 2013. gadā viņš uzsāk dienestu Sabiedroto transformācijas pavēlniecības štābā (Allied Command Transformation) Norfolkā, ASV, savukārt no 2016. līdz 2020. gadam turpina dienestu aizsardzības, militārā, gaisa spēku un jūras spēku atašeja amatā Amerikas Savienotajās valstīs. Pēc atgriešanās no ASV kļūst par Baltijas aizsardzības koledžas Militāro mācību departamenta direktoru, kas ir pēdējais ieņemamais amats pirms iecelšanas NATO spēku integrācijas vienības komandiera amatā.  

Militārās zināšanas pulkvedis Roga papildinājis ASV Jūras kājnieku karaskolā un ASV Armijas vadības un ģenerālštāba koledžā, kā arī Augstākās vadības kursā Baltijas aizsardzības koledžā, Tartu. Par teicamu dienesta pienākumu izpildi apbalvots ar Viestura ordeni, kā arī saņēmis Aizsardzības ministrijas, NBS un NATO, tostarp sabiedroto valstu apbalvojumus.  

Līdzšinējais NATO spēku integrācijas vienības komandieris pulkvedis Jānis Gailis dienestu turpinās Aizsardzības ministrijā.  

NATO spēku integrācijas vienība Latvijā tika izveidota 2015. gada 1. septembrī kā daļa no plašākas NATO atbildes drošības izaicinājumiem reģionā. Tās galvenais uzdevums ir koordinēt alianses paaugstinātas gatavības spēku ātru izvēršanu reģionā, tostarp veicināt sabiedroto spēku izvietošanu Latvijā. 

Šobrīd Latvijā izvietotajā NFIU ir pārstāvētas 13 NATO dalībvalstis – ASV, Beļģija, Dānija, Kanāda, Latvija, Lielbritānija, Lietuva, Nīderlande, Polija, Slovākija, Spānija, Turcija un Vācija.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI