DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Cik maksā daba? Ar jaunu projektu Latvijas Dabas fonds veicinās izpratni par dabas kapitālu Latvijā

Dabas daudzveidības straujā samazināšanās un bioloģiskās daudzveidības krīze prasa tūlītējus risinājumus, un viens no tiem ir dabas kapitāla jēdziena iedzīvināšana mūsu dzīves procesos, lai piešķirtu dabai un tās vērtībām tikpat lielu nozīmi kā ekonomiskajam kapitālam. Lai veicinātu izpratni par dabas kapitāla jēdzienu un diskusiju ceļā meklētu veidus, kā to iekļaut mūsu ikdienas apziņā un norisēs, Latvijas Dabas fonds ir sācis sadarbību ar trīs pašvaldībām. Šajās pilotteritorijās - Cēsīs, Madonā un Kuldīgā, notiks lekcijas un diskusijas par dabas kapitālu, kā arī tiks izveidoti dabas kapitāla demonstrācijas objekti.

Daba ir cilvēku pamata vērtība, bez kuras nevarētu pastāvēt ne ekonomiskais kapitāls, ne sabiedrība, tomēr visbiežāk daba un tās devums netiek pienācīgi novērtēts. Viens veids, kā iekļaut dabas vērtības sabiedrības un ekonomiskajos procesos, ir caur dabas kapitāla konceptu. Šāda pieeja pašlaik attīstās visā pasaulē, taču Latvijā dabas kapitāla jēdziens vēl maz pazīstams. Lai veidotu izpratni par to un apspriestu veidus, kā to iespējams iedzīvināt reālpolitikā, Latvijas Dabas fonds Cēsīs, Madonā un Kuldīgā iepazīstinās vietējo sabiedrību ar dabas kapitāla jēdzienu, skaidrojot dabas nozīmi gan ekonomiskā, gan kultūrvēsturiskā, gan cilvēka labbūtības kontekstā. Ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties lekcijās un diskusijās, kurās varēs uzzināt, kas ir dabas kapitāls un iedziļināties šī jēdziena būtībā kopā ar ekspertiem. Sadarbībā ar vietējiem iedzīvotājiem katrā pilsētā un tās apkārtnē tiks izvēlēti dabas kapitāla demonstrācijas objekti – dabas vērtības, kuras parādīs dažādus dabas kapitāla aspektus. Izvēlētie objekti veidos Latvijā pirmos dabas kapitāla pastaigu maršrutus.

“Dabas kapitāla jēdziens ir jauns un sarežģīts, ja uz to lūkojas teorētiski. Taču, ja to pēta, izmantojot pavisam konkrētus un pazīstamus dabas objektus, tas iegūst taustāmas aprises. Mēs vēlamies parādīt, ka, piemēram, liels koks nav tikai koks, bet tas sniedz arī dažādus ekosistēmu pakalpojumus, tāpat mitra pļava nav tikai pļava, bet plūdu regulētājs, bet akmeņu krāvums dod mājvietu daudzām dzīvām būtnēm. Caur konkrētiem dabas elementiem var veidot izpratni par patieso dabas vērtību,” saka Baiba Baltvilka-Vitajevska, Latvijas Dabas fonda eksperte.

Interaktīvs lekciju un diskusiju cikls “Cik maksā daba?” ar mērķi izprast dabas kapitāla un ekosistēmu pakalpojumu jēdzienus, kā arī izveidot Latvijā pirmos dabas kapitāla pastaigu maršrutus notiks:

  • 24. maijā plkst. 11.30 Madonas valsts ģimnāzijā (Skolas iela 10, Madona), plkst. 11.00 – 12.30 un plkst. 14.00 – 16.00 Madonas novada bibliotēkā (Skolas iela 12, Madona). Lektores: Baiba Baltvilka-Vitajevska, Latvijas Dabas fonda politikas koordinatore un Lelde Eņģele, botāniķe, Latvijas Dabas fonda padomes locekle
  • 1. jūnijā plkst. 14.00-17.00 Cēsu novada pašvaldībā (Raunas iela 4, Cēsis). Lektori: Baiba Baltvilka-Vitajevska, Latvijas Dabas fonda politikas koordinatore un Ivo Vinogradovs, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu vadošais pētnieks
  • 3. jūnijā plkst. 13.00-17.00, Kuldīgā, Māras dīķa apkārtnē Kuldīgas Velofestivāla ietvaros. Lektors: Ivo Vinogradovs, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu vadošais pētnieks.

Dalība lekcijās un diskusijās ir bezmaksas un iespējama ikvienam interesentam. Aktivitātes tiek īstenotas projektā “Dabas kapitāls mūsu ikdienā”. Projektu finansē Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI