DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments piešķir papildu palīdzību Moldovai 145 miljonu eiro apmērā

Otrdien Parlaments atbalstīja makrofinansiālā atbalsta palielināšanu Moldovai par 145 miljoniem eiro, lai palīdzētu valstij segt daļu no tās finansējuma vajadzībām 2023. gadā.

Deputāti ar 561 balsīm par, 43 pret un 20 atturoties atbalstīja Komisijas priekšlikumu piešķirt Moldovas valdībai atbalstu, lai stabilizētu valsts ekonomisko situāciju.

Atbalsts – 45 miljoni eiro dotācijās un līdz 100 miljoni eiro aizdevumos – tiks izmaksāts divās daļās, 2023. gada trešajā un ceturtajā ceturksnī, ja Moldova izpildīs nosacījumus, kas saistīti ar tieslietu sistēmas reformu, tiesiskumu, cīņu pret korupciju, kā arī progresu Starptautiskā Valūtas fonda makroekonomiskās programmas īstenošanā.

Moldovas ekonomika ievērojami palēninājās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, turklāt ekonomiskā nenoteiktība negatīvi ietekmējusi investīcijas un ārējo tirdzniecību. Papildu spiedienu uz valsts finansēm radījusi arī enerģētikas krīze, mājsaimniecību patēriņa un ieguldījumu samazināšanās, kā arī straujā inflācija.

Ziņotāja Marketa Gregorova (Zaļie/EFA, Čehija) teica: "Krievijas agresīvais karš Ukrainā nav saudzējis nevienu un Moldovu jau nu noteikti nē. Tā vienlaikus cieš no kara, enerģētikas krīzes, milzīgās inflācijas un mājsaimniecību patēriņa un investīciju krituma, un šo iemeslu dēļ valsts finanses un arī iedzīvotāju iztikas līdzekļi ir nopietni cietuši. Arī pieaugošā Krievijas ietekme reģionā rada spiedienu uz Moldovas ekonomiku. Šajos ekonomiski un politiski grūtajos laikos mums ir jāpalīdz Moldovai un tā jāatbalsta".

Vispārīga informācija

ES attiecības ar Moldovas Republiku ir balstītas uz ES un Moldovas asociācijas nolīgumu, tostarp padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu, kas nodrošina ES un Moldovas politisko asociāciju un ekonomisko integrāciju. Eiropadome 2022. gada 23. jūnijā Moldovai piešķīra ES kandidātvalsts statusu.

Turpmākie soļi

Kad atbalstu būs apstiprinājusi arī ES Padome, tiesību aktu publicēs ES Oficiālajā Vēstnesī un tas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI