DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ar Latvijas atbalstu Ukrainā veido multidisciplināru rehabilitācijas sistēmu pacientiem ar kara traumām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 26. aprīlī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Gunda Reire tikās ar Latvijas un Ukrainas medicīnas iestāžu pārstāvjiem Nacionālajā rehabilitācijas centrā (NRC) “Vaivari”. 17 mediķi no vairākām Ukrainas medicīnas iestādēm uzturas Latvijā un iepazīstas ar pieredzi pacientu rehabilitācijā pēc ekstremitāšu amputācijām. Šī ir jau otrā vizīte, kas tiek īstenota no Ārlietu ministrijai piešķirtā finansējuma attīstības sadarbības projektiem.

Parlamentārā sekretāre uzrunā pateicās NRC “Vaivari”, atzinīgi novērtējot Latvijas un Ukrainas medicīnas iestāžu sadarbību. G. Reire atzīmēja, ka šis projekts sniedz būtisku ieguldījumu, lai mazinātu ciešanas, ko izraisījis brutālais Krievijas uzbrukums, kā arī stiprina Latvijas un Ukrainas medicīnas profesionāļu sadarbību.

Parlamentārā sekretāre uzsvēra: “Šī sadarbība ir svarīgs solis ceļā uz plašas un multidisciplināras pieejas izveidi Ukrainā rehabilitācijas programmu īstenošanā pacientiem pēc kara traumām. Programmas nozīmīguma un kvalitātes pierādījums ir pieaugošais Ukrainas partneru skaits, kā arī šogad piesaistītais ASV līdzfinansējums”. G. Reire apliecināja, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainu visos iespējamos veidos, un palīdzība kaujās cietušajiem kareivjiem ir īpaši nozīmīga.

Informācijai

Ukrainas mediķu vizīte ir daļa no Ārlietu ministrijas atbalstītā attīstības sadarbības granta projekta “Pieredzes apmaiņa ar Ukrainas slimnīcām rehabilitācijas programmu ieviešanā pacientiem pēc ekstremitāšu amputācijām”. Projektu 2022. un 2023. gadā īsteno NRC “Vaivari” sadarbībā ar sešām Ukrainas medicīnas iestādēm. Projekta mērķis ir sadarbība un pieredzes apmaiņa, lai palīdzētu Ukrainā ieviest rehabilitācijas programmas no Krievijas militāras agresijas cietušiem pacientiem ar ekstremitāšu amputācijām un veidotu tehnisko pamatlīdzekļu aprites sistēmu. 

Kopš 2014. gada NRC "Vaivari" Ārlietu ministrijas koordinētajā rehabilitācijas programmā ārstējas Ukrainas militārpersonas. Kopš 2014. gada līdz Krievijas uzsāktajam karam "Vaivari" Ārlietu ministrijas koordinētajā rehabilitācijas programmā ārstējušies 59 Ukrainas karavīri. Savukārt 2022. gadā ar Ārlietu ministrijas un RAKUS atbalstu NRC “Vaivari” ārstējās 62 karavīri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI