DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Ķemeru nacionālajā parkā aizsāks ES vērtībām veltītu pasākumu sēriju Latvijas reģionos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ar Zemes dienai un Eiropas zaļajam kursam veltītu pasākumu Ķemeru nacionālajā parkā piektdien, 21. aprīlī, sāksies vairāku pasākumu sērija Latvijas reģionos par Eiropas Savienības (ES) vērtībām un likumdošanas iniciatīvām. Šogad dažādās Latvijas vietās notiks 11 pasākumi, kurus Eiropas Parlamenta (EP) birojs Latvijā rīko sadarbībā ar Europe Direct centriem un EP Vēstnieku skolām. Pasākumos piedalīsies arī no Latvijas ievēlētie EP deputāti.

“Eiropu veido tās cilvēki, tāpēc ES ir meklējama un atrodama ne tikai apspriežu zālēs Briselē, Strasbūrā vai Rīgā, bet arī Ķemeru purvā vai skolas pagalmā Daugavpilī. Esmu pārliecināta, ka šie pasākumi “Eiropas sajūtu” stiprinās visā Latvijā - tas ir svarīgi, jo jau nākamgad mēs ievēlēsim jauno Eiropas Parlamenta sastāvu. Tas nākamajos gadus pieņems likumus, kuri ietekmēs dzīvi arī Ķemeros vai Daugavpilī,” saka EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

  • 21. aprīlī Eiropas zaļajam kursam pa pēdām

Jelgavas novada aktīvie jaunieši piedalīsies Zemes dienas un Eiropas dienas ieskaņas pasākumā. Vispirms jaunieši Ķemeru nacionālā parka dabas centrā diskusijā ar EP deputāti Daci Melbārdi un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju Zani Petri uzzinās vairāk par Eiropas zaļo kursu un iepazīs dabas centru “Meža māja”. Pēc tam jaunieši iesaistīsies Lielās talkas aktivitātē - labais darbs dabai jūras piekrastē - cīņā ar invazīvo sugu - krokaino rozi - Jaunķemeru kāpās. Pasākumā noslēgumā dalībnieki dosies pārgājienā pa Lielā Ķemeru tīreļa laipu, iepazīstot purvu ekosistēmas.

  • 2. maijā Eiropas atpēdas Rēzeknē

EP Vēstnieku skolas - Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas - jaunieši rīkos veloorientēšanos pilsētvidē, meklējot Eiropas atpēdas Rēzeknē. Dalībnieki veloorientēšanās aktivitātē dosies grupās, fotografējot virtuālā kartē norādītās vietas un veidojot foto kolāžu “Eiropas atpēdas Rēzeknē.” Pasākuma otrajā daļā dalībnieki kopā ar deputātiem veidos 2023. gada jauniešu “Šūmaņa deklarāciju” infografikas veidā par Eiropas svarīgākajām vērtībām – mieru, solidaritāti, sadarbību u.c.

  • 3. maijā Eiropas pagalma svētki Daugavpilī

Pagalms starp divām Daugavpils skolām - Daugavpils Valsts ģimnāziju un Vienības pamatskolu - Europe Direct Austrumlatgales centra rīkotajos Eiropas pagalma svētkos pulcēs dažāda vecuma interesentus, sākot jau no pirmsskolas bērniem. Uz svētku skatuves notiks muzikālie priekšnesumi, apsveikuma uzrunas un konkursi. Savukārt pagalmā Daugavpils organizācijas un pašvaldības iestādes nodrošinās aktivitātes dažādu prasmju apguvei.

  • 9. maijā “Es atklāju Eiropu” Ventspilī

Ventspilī visas dienas garumā notiks aktivitātes ar moto “Es atklāju Eiropu” pilsētas pirmsskolu  un vispārizglītojošo skolu skolēniem. Dažāda vecuma skolēnu grupas rādīs savus priekšnesumus, prezentācijas vai video par ES valstīm, un jauniešu komandu veikumu vērtēs žūrija. Dienas noslēgumā paredzēts Eiropas dienai veltīts koncerts.

  • 9. maijā Eiropas Dzīvās bibliotēkas stāsti Cēsīs

Lai sekmētu jauniešu izpratni par tādām ES programmām kā Eiropas Brīvprātīgais darbs (Eiropas Solidaritātes korpuss), Erasmus+ un citām, kā arī rosinātu jauniešus tajās iesaistīties, Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas EP Vēstnieku skolas iniciatīvas grupa rīkos pasākumu “Eiropas Dzīvās bibliotēkas stāsti”. Tajā aicināti piedalīties Cēsu pilsētas un novada jaunieši un citi interesenti. “Eiropas Dzīvajā bibliotēkā” savus stāstus stāstīs jaunieši, kuri dzīvojoši un strādājuši dažādās Eiropas valstīs, izmantojot ES programmu piedāvātās iespējas.

  • 12. maijā starptautiska konference Madonā

12. maijā Madonā notiks starptautiska konference “Eiropas vērtības: kādas tās ir un kā tās saglabāt?”. Konferences mērķis ir kopīgi palūkoties uz ES vērtībām - demokrātiju, brīvību, cilvēka tiesībām un līdztiesībām - un to nozīmi Latvijas kontekstā, kā arī diskutēt par attīstības iespējam nākotnē no dažādu sabiedrības pušu redzesloka. Konference veltīta Madonas bibliotēkas 100 gadu jubilejai, un to atklās EP priekšsēdētājas vietnieks Roberts Zīle.

  • 18. maijā erudīcijas spēle “Zini! Mini! Uzzini! par Eiropas Savienību”

Eiropas dienas pasākumus noslēgs erudīcijas spēle “Zini! Mini! Uzzini! par Eiropas Savienību”, kurā piedalīsies teju 100 Valmieras novada jaunieši, sacenšoties par labākās komandas statusu un izbaudot kopā būšanas prieku.

Visos pasākumos dalībniekiem būs iespēj vairāk uzzināt arī par Eiropas kopienas mesesamkopa.eu sniegtajām iespējām.

2023. gada otrajā pusē pasākumu cikls turpināsies Kuldīgā, Jelgavā, Rēzeknē un Jēkabpilī.

Uzziņa

EP Vēstnieku skolas ir ES mēroga programma vidusskolēniem un tiek īstenota visās 27 dalībvalstīs, Latvijā tā darbojas septīto gadu. EP Vēstnieku skolu skolotāji un skolēni brīvprātīgi izglīto un iesaista vienaudžus un sabiedrību diskusijās par Latvijai būtiskiem ES jautājumiem, tā stiprinot eiropeisko identitāti. Viesojoties skolās vai uzrunājot skolēnus tiešsaistē, programmā aktīvi iesaistās arī no Latvijas ievēlētie EP deputāti.

Europe Direct centri darbojas Eiropas Komisijas paspārnē, un to uzdevums ir informēt sabiedrību par ES jautājumiem un veidot saikni starp ES institūcijām un iedzīvotājiem, kā arī sadarboties ar vietējām organizācijām, īstenojot dažādus projektus ES aktualitāšu skaidrošanai. Sobrīd Europe Direct centri darbojas šādās pilsētās - Gulbenē ar filiālēm Madonā un Alūksnē, Rēzeknē, Daugavpilī, Valmierā un Cēsīs, Ventspilī, Kuldīgā, Jelgavā un Jēkabpilī .

Mesesamkopa.eu kopiena apvieno cilvēkus Eiropā, lai tiktos, dalītos ar zināšanām, mācītos jaunas prasmes un iedrošinātu balsot 2024. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Tai iespējams pievienoties šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI