DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. martā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

ALTUM daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanas programmas ietvaros varēs sekot līdzi divu māju renovācijas procesam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai iedrošinātu daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus lemt par mājas atjaunošanas un energoefektivitātes uzlabošanas projekta uzsākšanu un skaidrotu veicamos darbus soli pa solim, Attīstības finanšu institūcija ALTUM šā gada 8. martā uzsāk projektu, kura ietvaros publiski sekos divu daudzdzīvokļu māju atjaunošanai Rīgā un Carnikavā.

Abu māju iedzīvotāji jau ir veikuši priekšdarbus, un plāno iesniegt pieteikumu pagājušā gada decembrī atvērtajā jaunajā daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanās programmā, kuru izstrādājusi Ekonomikas ministrija un kas tiek finansēta no Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda resursiem. 

Liepu iela 1, Carnikava

Daudzdzīvokļu namā Carnikavā ir 36 dzīvokļi. Lai vienotos par daudzdzīvokļu nama renovēšanu, ir notikusi kopsapulce, kuras laikā 21 dzīvokļu īpašnieks nobalsoja par un viens – pret nama atjaunošanu. Nākamais plānotais solis ir izstrādāt tehnisko dokumentāciju, kā arī veikt energoauditu, lai noteiktu galvenās problēmas mājā un nepieciešamos uzlabojumus.

Mājas vecākais Kalvis Kalniņš: “Vēlamies veikt pilnu mājas atjaunošanu, taču par gala apjomu lemsim tikai tad, kad zināsim visas nepieciešamās izmaksas. Tiem, kuri vēlas renovēt arī savu māju, bet vēl domā, es ieteiktu aprunāties ar saviem kaimiņiem, aicināt pārvaldnieku informēt ēkā dzīvojošos par tās tehnisko stāvokli un visbeidzot - darīt, jo ir skaidrs, ka nākotnē nevienas mājas stāvoklis neuzlabosies, ja tās renovēšanā netiks ieguldīti līdzekļi.”

Varavīksnes gatve 12, Rīga

Daudzdzīvokļu namā Rīgā īpašnieki par mājas renovāciju vienojās jau oktobrī. Ir veikuši cenu aptauju un šobrīd top lēmumprojekts, kā arī tiek parakstīts līgums par tehniskās dokumentācijas izstrādi. Iedzīvotāji ir plānojuši veikt pilno renovāciju – siltināt, uzlabot kāpņutelpas, liftus, stiklot lodžijas, labot jumtus, mainīt radiatorus, stāvvadus.

“Ikdienā saskaramies ar ierastajām problēmām, kas raksturīgas vecām mājām. Piemēram, dzīvokļos ir pelējums, ik pa laikam nedarbojas lifts, kas ir ļoti nepieciešams, jo mājā ir daudz ģimeņu ar maziem bērniem, sānu istabas manāmi izpūš, jo šuves starp paneļiem nav hermētiskas. Istabās ar ārsienu vecāki ziemā pat mēdz nelaist spēlēties bērnus, jo grīda ir ļoti vēsa. Neviens cits nav atbildīgs par mūsu mājām, tas ir mūsu kopīpašums un mums ir jāparūpējas, lai šeit ir patīkami, glīti, silti un droši, ”stāsta mājas pārstāve Jūlija Vasiļjeva

Aicinām noskatīties video par abām projektā iesaistītajām mājām: https://youtu.be/Y05ISP3la04
Interesenti projektam varēs sekot ALTUM Facebook kanālā: https://www.facebook.com/AltumLV

Ieva Vērzemniece, ALTUM energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja: “Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanā atrodamies nozīmīgā posmā – tikko ir atvērta jauna valsts atbalsta programma, vienlaikus strauji noslēgumam tuvojas iepriekšējā un ceļā uz energoefektivitātes darbu pabeigšanu virzās pēdējos gados lielākais māju projektu skaits. Pašlaik vien jau vairāk nekā 36 tūkstoši iedzīvotāju dzīvo ar šīs programmas atbalstu renovētās mājās, un šis skaitlis ar katru dienu aug.”

Projekts tika izsludināts trešdien, 8. martā, EM, ALTUM un EK pārstāvniecības Latvijā rīkotajā diskusijā, kurā par ēku atjaunošanu ar valsts atbalstu diskutēja valsts un pašvaldību pārstāvji, projektu virzītāji, finansētāji un iesaistīto nozaru asociāciju pārstāvji. Līdzās jaunajām iespējām, ko sniedz Eiropas Savienības finansētās programmas, saglabājas arī dažādi izaicinājumi, tai skaitā, kā motivēt iedzīvotājus, kuri, neraugoties uz straujo enerģijas cenu kāpumu, nevar izlemt spert soļus ilgtermiņa taupīšanas virzienā,  kā šajā procesā atbalstu var sniegt pašvaldības, kā vienkāršot māju renovācijas un atbalsta saņemšanu, u.c.  Dalībnieki tika iepazīstināti ar līdzšinējās atbalsta programmas norises gaitu un aspektiem, kas programmas ieviesēju skatījumā veicina un kas kavē sekmīgu projektu norisi. Tāpat klātesošos informēja par jauno Atveseļošanas fonda atbalsta programmu un tās ieviešanas termiņiem, kā arī notika diskusija par pašvaldību līdzdalību iedzīvotāju aktīvākai iesaistei ēku atjaunošanā.

Par daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanas programmu

Atbalsta programmas finansējums ir 57,2 miljoni eiro, un tas paredzēts aptuveni 170 daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem. Projekta īstenošanas rezultātā būs jāsasniedz vismaz 30% primārās enerģijas ietaupījums, un uz katriem renovācijas projekta attiecināmo izmaksu pieciem tūkstošiem eiro ir jāsasniedz primārās enerģijas ietaupījums – 1 MWh/gadā. To daudzdzīvokļu māju īpašnieku un iedzīvotāju ērtībām, kuri vēlas uzlabot ēkas energoefektivitāti, ALTUM ir izveidota 12 soļu karte kapitāla atlaides saņemšanai. Ar to var iepazīties:

https://www.altum.lv/pakalpojumi/iedzivotajiem/daudzdzivoklu-maju-energoefektivitate-2022-2026?tab=2 

Programmas īstenošanas gala termiņš ir 2026. gada 31. marts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI