DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU Latvijas Jūras akadēmijas zinātnieki attīsta tehnoloģisku inovāciju zivju pārstrādei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Foto redzams RTU LJA vadošais pētnieks Jānis Baroniņš, vadošais pētnieks Guntis Strautmanis un maģistrantūras kursa studente Diāna Strautmane ar liofilizētām zivīm, jūras produktiem, gaļu.

FOTO: Elīna Karaseva, RTU

Izveidojot inovatīvu liofilizācijas iekārtas prototipu un tehnoloģiju zvejniecības un akvakultūras produktu sublimācijai, Rīgas Tehniskās universitātes Latvijas Jūras akadēmijas (RTU LJA) zinātnieki rada iespēju Latvijā attīstīties jaunam pārtikas produktu ražošanas virzienam.

Liofilizācijas, sauktas arī par sublimāciju, procesā produkti tiek žāvēti vakuumā un lielā aukstumā. «Skolā esam mācījušies par ledus sublimāciju – tas iztvaiko, nepaspējot izkust,» skaidro RTU LJA vadošais pētnieks Jānis Baroniņš. Liofilizatorā produkts tiek saldēts, tad tam tiek pievadīts siltums un produktā esošais ūdens vakuuma vidē iztvaiko.

Tirgū ir pieejamas liofilizētas ogas, augļi, dārzeņi, tomēr šādi sagatavoti zivju vai gaļas produkti patērētājiem nav zināmi, liecina pētnieku veikta aptauja. Tas skaidrojams ar to, ka zivīm un gaļai ir augsta sublimācijas pretestība, tādēļ process ir ilgāks un prasa lielāku enerģijas patēriņu. No dzīvnieku izcelsmes produktiem izdalās tauki, baktērijas, kas uzkrājas un piesārņo konstrukcijas daļas, tās ir grūti tīrāmas, tādēļ liofilizatora ekspluatācija kļūst neizdevīga. Līdz ar to pārtikas rūpniecībā joprojām izmanto tradicionālas konservēšanas metodes, lai gan liofilizācijai ir daudz priekšrocību. Liofilizējot produktus, tie saglabā faktiski nemainīgu izskatu, uzturvielas, garšas un smaržas īpašības, kļūst ļoti viegli, tādēļ ir ērtāk lētāk pārvadājami. Iepakotus vakuumā vai aizsargatmosfērā, tos var ilgstoši uzglabāt istabas temperatūrā. Tie viegli uzņem ūdeni, tādēļ ir piemēroti tūristu, jūrnieku, karavīru maltīšu pagatavošanai.

RTU LJA zinātnieki projektā «Inovatīvas zivju apstrādes sublimācijas tehnoloģijas izstrāde universāla sabalansēta uztura izveidošanai ar augstu uzturvērtību un ilgstošu uzglabāšanas laiku» (Nr.20-00-F01101-000002) pilnveidojuši liofilizatora funkcionalitāti, dizainu un veiktspēju, izstrādājot inovatīvu prototipu. Tas ir lietotājiem ērtāks un ekonomiskāks par komerciālajiem risinājumiem, turklāt izveidots tā, lai maksimāli novērstu dīkstāvi. Izveidota zivju sublimācijas un testēšanas laboratorija, kur tiek veikti eksperimenti ne tikai ar zivju, bet arī citu jūras velšu, gaļas un pat olu liofilizāciju. «Tehnoloģija demonstrē potenciālu ražot augstas kvalitātes, bioloģiski drošus un videi draudzīgus produktus. Šādi sagatavotā produktā baktērijas, vīrusi un citi patogēni iet bojā mitruma nepietiekamības dēļ,» stāsta J. Baroniņš.

Turpinot pētījumus, zinātnieki vēlas sublimāciju padarīt vēl efektīvāku un ātrāku, risinājumā integrējot citus enerģijas pievadīšanas paņēmienus, kā arī pēc iespējas lietderīgāk izmantot kompresoru radīto siltumu sublimācijas procesa paātrināšanai. Vēl viens perspektīvs nākotnes pētījumu virziens būtu liofilizācijas ieviešana uz lielajiem zvejas kuģiem. Šobrīd nozvejotās zivis tiek uzglabātas saldētā veidā. Izmantojot sublimāciju, kuģa tilpnē esošo nozvejas masu varētu samazināt līdz pat 60 %.

Prototips tiek testēts sadarbībā ar biedrību «Latvijas pārtikas uzņēmumu federācija» un «Zvejniecības biedrība Kolka», kas apliecina industrijas interesi. Projekta īstenošanu atbalsta Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds un Lauku atbalsta dienests.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI