DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Biedrība Latvijas mediju ētikas padome nosoda politiķu rupju vēršanos pret žurnālistiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Biedrība Latvijas mediju ētikas padome nosoda politiķu rupju vēršanos pret žurnālistiem un aicina konflikta un sūdzību situācijās vērsties Latvijas Mediju ētikas padomē, nevis paust publiskus apvainojumus

Biedrības Latvijas mediju ētikas padome Ētikas padome kārtējā sēdē izskatīja jautājumu par politiķu uzbrukumiem žurnālistiem, konkrēti, saistībā ar nesenajiem diviem publiski izskanējušajiem gadījumiem1 – Viļa Krištopāna vēršanos pret Latvijas Avīzes žurnālistu Egīlu Līcīti un Aleksandra Kiršteina vēršanos pret LTV žurnālisti Anitu Bērtuli.

Biedrība asi nosoda šādu politiķu rīcību – publiskus apvainojumus un uzbrukumus žurnālistiem, kas veic profesionālos pienākumus; šāds publiskās diskusijas stils veicina pašcenzūru un apdraud mediju un žurnālistu iespējas brīvi un daudzveidīgi atspoguļot pretrunīgus jautājumus.

Biedrība aicina līdzīgās situācijās vērsties Latvijas mediju ētikas padomē, nevis publiski apvainot vienam otru.

LMĒP mērķis ir veicināt ētiskas mediju prakses attīstību un sekmēt mediju pašregulāciju Latvijā.

Biedrības kompetencē ir izvērtēt konkrētus gadījumus un sūdzības, tostarp konstatēt trūkumus mediju darbībā. Biedrības līdzšinējā praksē ir sniegusi 51 atzinumu, no tiem 18 gadījumos ir konstatēti mediju darbības pārkāpumi, kurus mediji pēc tam novērš.

 

1 Politiķis Vilis Krištopans, kurš attiecīgajā laikā kandidēja uz deputāta krēslu 14. Saeimā no partijas “Latvija pirmajā vietā” un bija saraksta līderis Latgalē, draudēja izsist zobus “Latvijas Avīzes” žurnālistam Egilam Līcītim – tas secināms no politiķa reakcijas uz autora rakstu.

“Latvijas Avīzes” 17. augusta numurā lappusē “Komentāri. Viedokļi” bija publicēts Egila Līcīša feļetons ar virsrakstu “Lielais Vilis atkal pamodināts”.

Žurnālists ir vērsies ar iesniegumu Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldē par kriminālprocesa uzsākšanu saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 369. panta otro daļu un 370. pantu. E. Līcītis: “Vērsos policijā ar lūgumu veikt manu tiesību un likumisko interešu aizsardzību no prettiesiskas Viļa Krištopana rīcības, kuras rezultātā man nodarīts morāls kaitējums.”

25.septembrī mikroblogošanas vietnē “Twitter” A. Kiršteins, komentējot priekšvēlēšanu debates LTV ēterā, rakstīja: “Politprostitūta Bērtule, vadot Saeimas kandidātu debates LTV1, visu laiku melo, ka politiķi [domāti NA] grib likvidēt Satversmes tiesu, noklusējot, ka tā ir jāpārceļ uz Augstāko tiesu kā Igaunijā, Somijā un Zviedrijā! Pirmskara Latvijā Satversmes jautājumus skatīja AT Senāts!”

LTV pēc tam aicināja izvērtēt Kiršteina rīcību. LTV uzvēra, ka Saeimas deputāti un deputāta amata kandidāti vairākkārt rupji aizskāruši LTV žurnālistus, mērķtiecīgi pazemojot, vēršoties pret viņu darbu un privāto dzīvi, cenšoties mazināt uzticību profesionālai žurnālistikai un neatkarīgiem, brīviem sabiedriskajiem medijiem.

Policija sākusi resorisko pārbaudi par deputāta Kiršteina rīcību, apvainojot LTV žurnālisti

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI