DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Īpašumtiesības

Nereģistrēto mākleru darbības ierobežojošie pasākumi un aktivitātes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

27. jūlijā, Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA) organizēja tikšanos ar Valsts Ieņēmuma dienesta (VID) un Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvjiem, lai diskutētu un vienotos par pasākumu kopumu, kas sekmētu nodokļu administrēšanas procesu, kā arī iespēju vieglāk un ātrāk identificēt nereģistrētu mākleru darbību .

Tikšanās laikā, kurā piedalījās arī LANĪDA valdes locekļi, starp iesaistītajām pusēm tika diskutēts par nelegālo mākleru identificēšanu un viņu darbības ierobežošanu. LANĪDA piekrīt VID paustajam viedoklim, ka nepieciešama informācija , kas būtu noderīga nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanai un ļautu efektīvāk reaģēt uz dažādiem pārkāpumiem nelegālo mākleru darbā.

Evita Paplavska , VID Nodokļu pārvaldes Datu ticamības novērtējuma metodikas un uzraudzības daļas vadītāja: “Saskaņā ar ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā 2021. un 2022. gadā noteikto, valsts pārvaldes iestādes sadarbojas mērķtiecīgi, veicot noteiktus pasākumus ēnu ekonomikas problēmas mazināšanai un ierobežojot ēnu ekonomiku kopumā. VID uzdevums ir nodrošināt VID administrēto valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu. Lai to īstenotu, VID seko līdzi fizisko personu saimnieciskajai un finansiālajai darbībai, tajā skaitā arī nereģistrēto mākleru darbībai, ievērojot VID prioritātes.”

Sandra Rasnača , LANĪDA izpilddirektore: “Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums ir pieņemts un starpnieku reģistrs izveidots, bet tas pilnvērtīgi neatrisina problēmu - veikt pasākumus ēnu ekonomikas mazināšanai, ierobežojot ēnu ekonomiku kopumā nekustamo īpašumumu nozarē. Tāpat pieņemtais likums nepalīdz identificēt un ierobežot nelegālo mākleru darbību, jo nav iespējams pārliecināties, vai konkrētais mākleris ir reģistrējis savu saimniecisko darbību EM reģistrā, ja LANĪDA zināms tikai nelegālā māklera vārds un uzvārds.

Viens no LANĪDA darbības uzdevumiem ir atbalstīt valdību, ministrijas un VID nekustamā īpašuma nozares uzraudzībā un sakārtošanā, ierobežojot nelegālo mākleru darbību, taču patlaban nav instrumentu, kas sekmētu nelegālās darbības novēršanu.

LANĪDA ir gatava iesaistīties informācijas apmaiņā un pasākumos, lai ierobežotu nelegālo mākleru darbību, kas valstij rada būtiskus zaudējumus no nenomaksātajiem nodokļiem. Nelegālo mākleru darbība negatīvi ietekmē nekustamā īpašumu tirgu, kā arī rada negodīgu konkurenci starp nekustamā īpašuma darījumu satrpniekiem.”

Aigars Šmits , LANĪDA valdes priekšsēdētājs: “Lai visas iesaistītās organizācijas šo aktuālo tēmu sadzirdētu, jāteic, ka tikai 20 % no visiem darījumiem norisinās nekustamo īpašumu aģentūrās, savukārt pārējie 80 % darījumu notiek ārpus šiem uzņēmumiem. Šī ir bīstamā vieta, kurā netiek pārbaudīts neviens klients, kā arī viņu naudas līdzekļu izcelsme. Katru reizi, tiekoties ar EM un VID pārstāvjiem, esam teikuši, ka pie mums var nākt runāt par aktuālajiem jautājumiem jebkurā brīdī, taču jāsaprot, ka nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likums zaudē nozīmi, ja 80 % darījumu notiek bez nekustamo īpašumu kompāniju iesaistes, kas nozīmē, ka netiek veiktas arī klientu pārbaudes saskaņā ar “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likums””.

Ieva Veisa , EM Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta vecākā eksperte: “šobrīd Ekonomikas ministrija strādā pie “Grozījumi Nekustamā īpašuma darījumu starpnieku darbības likumā”, kas paredz ieviest nereģistrētiem nekustamā īpašuma darījumu starpniekiem administratīvo atbildību, proti, ieviest naudas sodu fiziskai personai līdz 1500 euro un juridiskai personai līdz 2000 euro, ja privātpersona, kas nav iekļauta nekustamā īpašuma darījumu starpnieku reģistrā, sniegs nekustamā īpašuma darījumu starpniecības pakalpojumus. Ekonomikas ministrija aicina iedzīvotājus izmantot reģistrā iekļautu nekustamā īpašuma darījumu starpnieku pakalpojumus, tādējādi pasargājot sevi no iespējamiem zaudējumiem”.

Vestards Rozenbergs , LANĪDA valdes loceklis: “Nekustamo īpašumu starpniecības jomas sakārtošana ir visas sabiedrības interesēs. Ieviešot kārtību, mēs iegūsim darījumu drošību, profesionālu pakalpojumu un atbildību no nekustamo īpašumu aģentiem par sniegtajiem pakalpojumiem. Valsts budžetā būs lielāki nodokļu ieņēmumi, jo nelegālie aģenti no saņemtajām komisijām šobrīd nodokļus nemaksā. Atbildība par to, vai nākotnē darījumus veiksim drošā un pārskatāmā nekustamo īpašumu tirgū, vai turpināsim arī 90-to gadu tradīcijas, lielā mērā gulstas arī uz pārdevējiem un izīrētājiem, kuri izvēlas sadarboties ar “kaktu mākleriem”. Tas ir savā ziņā līdzīgi, kā pirkt kontrabandas preci stacijas tunelī un justies kā ieguvējam”.

LANĪDA organizētajā tikšanās pasākumā piedalījās VID Nodokļu pārvaldes Datu ticamības novērtējuma metodikas un uzraudzības daļas vadītāja Evita Paplavska, VID Nodokļu pārvaldes Nereģistrētās saimnieciskās darbības un uzraudzības daļas vadītāja Inese Leičenko, EM Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta vecākā eksperte Ieva Veisa, LANĪDA valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits, LANĪDA valdes locekļi Edgars Šīns, Vestards Rozenbergs, kā arī LANĪDA izpilddirektore Sandra Rasnača.

Tikšanās laikā tika panākta konceptuāla vienošanās par astoņām aktivitātēm, kas sadarbībā ar iesaistītajām organizācijām (VID, EM, LANĪDA), tiks ieviestas 2022. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI