DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Latvijā apmācīti medicīnas un veterinārmedicīnas eksperti antimikrobiālās rezistences risku mazināšanai cilvēkam un dzīvniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzies Zemkopības ministrijas (ZM) sadarbībā ar Veselības ministriju īstenotais projekts LATOHOP, kura mērķis bija mazināt Latvijā antimikrobiālā rezistences (AMR) attīstības riskus un stiprināt iestāžu kapacitāti, kā arī veicināt starpnozaru sadarbību. Projekta rezultātā Latvija ir ieguvusi apmācītus medicīnas un veterinārmedicīnas ekspertus AMR jautājumos. 

AMR ir baktēriju un citu mikroorganismu noturība pret tādiem antimikrobiālajiem līdzekļiem, pret kuriem tie iepriekš bija jutīgi. Antimikrobiālo līdzekļu, tostarp antibiotiku pārmērīga vai nepareiza lietošana pret šiem līdzekļiem izraisa noturīgu mikroorganismu rašanos un izplatību, padarot ārstēšanu neefektīvu un radot nopietnu risku cilvēka un dzīvnieku veselībai un dzīvībai.

Papildu ieguvums no projekta īstenošanas būs apmācīto ekspertu zināšanu tālāka nodošana kolēģiem, sadarbības partneriem un visai sabiedrībai. Semināros no dzīvnieku veselības sektora piedalījās ZM, Pārtikas un veterinārā dienesta, Lauksaimniecības datu centra, zinātniskā institūta “BIOR”, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes, SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”, Latvijas Veterinārārstu biedrības speciālisti un pārstāvji no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes un Zemnieku saeimas.

Projekta īstenošanas laikā tika izvērtēti pirmajā “Viena veselība” plānā 2019-2020. gadam1 ietvertie pasākumi. Balstoties uz veikto izvērtējumu, kas notika sadarbībā ar konsultantiem no Zviedrijas, ir sagatavots projekts jaunajam rīcības plānam “Viena veselība” nākamajā plānošanas periodā.

LATOHOP2 īstenošana tika uzsākta 2019. gada nogalē. Projekts īstenots ar EK Strukturālo reformu programmas finansiālu atbalstu.

Liela vērtība projekta veiksmīgai īstenošanai bija pieredzējušo Zviedrijas ekspertu skatījumam “no malas”, kas ļāva Latvijas speciālistiem meklēt citādāku pieeju problēmu konstatēšanai un risinājumu meklēšanai. Viens no projekta īstenošanas rezultātiem ir Zviedrijas konsultantu sagatavotie priekšlikumi turpmākai starpsektoru sadarbības pilnveidošanai un ciešākai iestāžu sadarbībai, turpinot mērķtiecīgu darbu AMR risku mazināšanai valstī.

1 Antimikrobiālās rezistences ierobežošanas un piesardzīgas antibiotiku lietošanas plānu "Viena veselība" 2019.-2020. gadam

2 “EK Strukturālo reformu atbalsta dienesta (SRSS) apstiprinātā projekta “Atbalsts antimikrobiālās rezistences ierobežošanas rīcības plānā “Viena veselība””

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI