DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pētnieki mēģinās rekonstruēt Baltinavas arheoloģisko ainavu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

2022. gadā Valsts pētījumu programmas "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai” ietvaros ir uzsākts darbs pie projekta “Identitāšu ainavas: vēsture, kultūra un vide”, ko kopīgi īsteno Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts (vadošais partneris), Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Liepājas Universitāte, Latvijas Mākslas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmija (LKA). Apvienojot pētniekus no dažādām humanitāro, kultūras, sociālo un vides pētījumu jomām, trīs gadu garumā tiek īstenots daudzdimensionāls starpnozaru pētījums par identitātes, vēstures, kultūras un vides attiecībām vēsturiskos un mūsdienu kontekstos.

LKA pētnieku darba grupa projekta ietvaros izzina pilskalnu ainavu, tās nozīmi un izmaiņas, pētījumus veicot Ziemeļlatgalē – Balvu novadā, Baltinavas apkārtnē. Pētījuma gaitā, izmantojot ainavu arheoloģijā un reģionālo pētījumu praksēs balstītu pieeju, tiks mēģināts rekonstruēt Baltinavas arheoloģisko ainavu. Pētījuma mērķis ir izprast reģiona telpisko struktūru aizvēsturē, proti, kā ģeogrāfiskā telpa tika izmantota saimniecībā, kādas kulturālas nozīmes tai tika piešķirtas, kā tā atspoguļoja to apdzīvojušās sabiedrības sociālās struktūras un kā pati telpa ietekmēja tajā dzīvojošo sabiedrību.

Maija sākumā, pirms ainava sazaļojusi, notika projekta pirmā ekspedīcija – lauka pētījumu laikā tika apmeklētas Baltinavas arheoloģiskās vietas – pilskalni (Alotāju, Svātiunes, Puncuļevas I, Puncuļevas II), senkapi (Lukstenieku, Aizelkšņu), apsekota arīdzan Svātiunes ezera apkārtne, Svētais kalns, vairākas lauku kapsētas. Notika arī tikšanās ar baltinaviešiem, iepazīstoties un izrunājot sadarbības iespējas.

Pētījuma vietas izvēle par labu Baltinavai notika, ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā Baltinavas novadā pilskalnu skaits dubultojies – ja līdz 2019. gadam te bija zināmi divi pilskalni (Alotāju un Puncuļevas I), tad, pateicoties LIDAR datiem, tika atklāti vēl jauni pilskalni – vērienīgais Svātiunes pilskalns Zvonu kalnu masīvā un vēl viens, iepriekš nezināms pilskalns, blakus Puncuļevas pilskalnam jeb Puncuļevas II. Vairāk par šiem jaunatklātajiem pilskalniem var lasīt šogad iznākušajā arheologa Jura Urtāna grāmatā “Jaunatklātie pilskalni Latvijā. 1998. – 2021.” (Latvijas Kultūras akadēmija, 2022), kas tapusi LKA īstenota pētījuma projekta “Pilskalnu jaunatklājumi Latvijā 2018.-2021.gadā: kultūrvēsturiskā nozīmība” ietvaros.  

Šī projekta “Identitāšu ainavas: vēsture, kultūra un vide” ietvaros, kas uzskatāms savā ziņā par iepriekš pieminētā projekta “Pilskalnu jaunatklājumi Latvijā 2018.-2021.gadā: kultūrvēsturiskā nozīmība” turpinājumu, izmantojot pētījumā iegūtos empīriskos datus, tai skaitā 2023. gadā veicot nelielus pārbaudes izrakumus pilskalnos, tiks mēģināts rekonstruēt Baltinavas arheoloģisko ainavu, lūkojot izprast, kas šajā vietā reiz notika, kas te bija, kā cilvēki dzīvoja, ko darīja? Šis projekts ir svarīgs, jo palīdzēs radīt vietas stāstu, veidojot tiltu starp senatni un mūsdienām. Pētnieku uzmanība tiks veltīta arī Baltinavas apkārtnes mutvārdu tradīcijai. Tiks apzinātas un analizētas vietējo iedzīvotāju zināšanas par Baltinavas ainavu, apkārtnes vietām, piemēram, kādu nozīmi vietējie piešķir arheoloģijas objektiem? Vai un kā jaunatklātie pilskalni veido, ietekmē vietas identitātes apzināšanos? 

Projekts "Identitāšu ainavas: vēsture, kultūra un vide" (Nr. VPP-LETONIKA-2021/1-0008) tiek īstenots Valsts pētījumu programmas "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai " ietvaros un to finansē Latvijas Zinātnes padome. Projekta komandu veido pieredzējuša Latvijas Kultūras akadēmijas pētnieku grupa – Lolita Ozoliņa, Rūta Muktupāvela (no 2022. gada otrās puses), Ieva Vītola, Juris Urtāns, Jānis Meinerts un LKA bakalaura studiju programmas studente Lote Katrīna Cērpa.

Vairāk par pētījumu: https://lka.edu.lv/lv/petnieciba/petijumu-projekti/valsts-petijumu-programmas/identitasu-ainavas-vesture-kultura-un-vide/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI