DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: dzīve internetā ir tikai “palīgdzīve”, lai īstā dzīve būtu interesantāka un labāka

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Reģionālās vizītes laikā Valmierā Valsts prezidents Egils Levits Valmieras integrētajā bibliotēkā debašu cikla “#Satversmei100: vērtības nākotnei” trešajā diskusijā “Kurš kontrolē dzīvi? Mākslīgais intelekts – privātums − brīvība” kopā ar jauniešiem diskutēja par mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām iespējām, kad tās sekmē cilvēka brīvību un kad iegrožo.

Diskusijas laikā tika pārrunāti jautājumi par iespējām un tiesībām interneta vidē, saziņu un privātumu sociālajos medijos un lietu internetu un mākslīgā intelekta ietekmi lēmumu pieņemšanā.

Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas skolniece Aiva Enija Erneste diskusiju iesāka ar novērojumu un zinātnisko pētījumu rezultātiem par to, kā komunikācija ar tehnoloģiju starpniecību, kā arī dažādu pakalpojumu pieejamība internetā pandēmijas laikā uzlabojusi cilvēku labklājību. Tajā pašā laikā skolniece norādīja, ka pētījumi norāda uz tehnoloģiju ietekmi uz bērnu psihi, tādējādi izvirzot jautājumu par nepieciešamību ierobežot tehnoloģiju pieejamību bērniem.

Runājot par laiku, ko cilvēki pavada internetā, Valsts prezidents norādīja, ka “ir reālā dzīve un ir dzīve internetā. Cilvēkam ir jāapzinās, ka dzīve internetā ir tikai “palīgdzīve”, lai īstā dzīve būtu interesantāka un labāka. Cilvēkam ir jāapzinās, kādēļ viņš darbojas internetā un vai tas ir nepieciešams. Mākslīgi ierobežojumi diez vai kaut ko dos, bet, ja jauns cilvēks pats izvērtē savas darbības, tas ir daudz efektīvāk,” teica Valsts prezidents Egils Levits.

Jūrmalas Majoru vidusskolas skolnieks Alens Loss-Freimanis priekšplānā izvirzīja jautājumu par algoritmu ietekmi satura izvēlē un patēriņā interneta vidē. “Cilvēks ir ļoti iespaidojams. Algoritmi ir centrālais jautājums sarunā par brīvību internetā. Algoritmi interneta platformās mērķtiecīgi veido cilvēku izpratni un dzīvi, veido viņu politiskos un sabiedriskos uzskatus vai izpratni par skaistumu,” norādīja Valsts prezidents, atzīmējot, ka tas rada bažas par to, kur cilvēks savās izvēlēs un brīvībās ir pats un kur tiek ietekmēts.

Tāpat diskusijas dalībnieki pieskārās jautājumiem par datu drošību internetā, kā arī to, kā jaunieši var izglītot vecāka gada gājuma ģimenes locekļus par izvairīšanos no krāpniecības mēģinājumiem internetā.

Diskusijā piedalījās Valmieras Valsts ģimnāzijas 11. klases skolniece Dita Putniņa, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas skolniece Aiva Enija Erneste, Cēsu Bērzaines pamatskolas-attīstības centra 9. klases skolnieks Jānis Logins, Jūrmalas Majoru vidusskolas skolnieks Alens Loss-Freimanis, Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas skolnieks Ralfs Reinis Kvecko, Valmieras Valsts ģimnāzijas 12. klases skolnieks Lauris Ģirts Lācis, 12.a klases skolnieks Oskars Garselis un 10.c klases skolniece Justīne Aldersone.

Informācijai:

Debašu cikls “#Satversmei100: vērtības nākotnei” ir nozīmīgs solis jauniešu līdzdalībai Latvijas nākotnes veidošanā. Tas mudina jauniešus formulēt savas domas, kā arī sarunāties un sadzirdēt citu viedokli par mums katram svarīgiem jautājumiem. Debašu cikls noris visa gada garumā; tas tika atklāts š. g. 15. februārī Rīgas pilī un tiek turpināts reģionos – Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, Kurzemē un Sēlijā. Cikla noslēgums plānots 2023. gada februārī Rīgas pilī.

Diskusijas tiek ierakstītas, un to saturs – apkopots, lai veidotu mācību un izziņas materiālu.

Debašu ciklu organizē Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu, biedrībām “Quo Tu domā?” un “Eiropas Kustība Latvijā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI