DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

M.Golubeva: Mums ir jāstiprina valsts iekšējā drošība un aizsardzības spējas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

3. maijā Ministru kabinets pieņēma zināšanai Iekšlietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par Iekšlietu ministrijai papildu nepieciešamo finansējumu vienreizējām investīcijām valsts aizsardzības spēju attīstības un iekšējās drošības stiprināšanas pasākumu īstenošanai saistībā ar V.Putina karu pret Ukrainu un pieaugošiem ģeopolitiskiem riskiem 2023. gadā 7 731 030 eiro apmērā, 2024. gadā 9 042 850 eiro apmērā un 2025. gadā 8 562 474 eiro apmērā.

Ziņojums paredz finansējuma piešķiršanu Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas sistēmas stiprināšanai, Valsts drošības dienesta stiprināšanai, bruņojuma iegādei Valsts policijai, kā arī kiberuzbrukumu kritiskajai infrastruktūrai novēršanas un radiosakaru pieejamības nodrošināšanai.

“Civilās aizsardzības sistēma ir nacionālās drošības sistēmas sastāvdaļa, kas garantē valsts drošību un noturību pret dažādiem apdraudējumiem - dabas un cilvēku radītām katastrofām, ģeopolitiskiem apdraudējumiem, kara un militāra rakstura apdraudējumiem. Šis ir nozīmīgs brīdis, kad mēs nevaram vilcināties ar valsts aizsardzības spēju stiprināšanu,” atzīmē iekšlietu ministre Marija Golubeva.

Civilās aizsardzības sistēmas darbība valsts un reģionāla mēroga katastrofās, katastrofas draudu gadījumā, kara, militāra iebrukuma vai to draudu gadījumā tiek koordinēta, izveidojot Civilās aizsardzības operacionālās vadības centru (CAOVC). Šī centra darbības nodrošināšanai nepieciešama pastāvīga infrastruktūra un informācijas tehnoloģiju nodrošinājums.

Tāpat nepieciešams modernizēt gan esošo valsts materiālo rezervju, gan visu iekšlietu resursu uzglabāšanas, uzskaites, inventarizācijas un izsniegšanas sistēmu, nodrošinot modernu un efektīvu noliktavu plānojumu, struktūru un tehnoloģisko priekšrocību ieviešanu. Ir plānots izbūvēt Vienoto iekšlietu loģistikas centru, kas atradīsies Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūras valdījumā esošu degradētu noliktavu teritorijā Rājumsila ielā. Esošo noliktavu saturs inventarizācijas ietvaros tiks optimizēts un pārvietots uz Piedrujas ielas noliktavu teritoriju. Lai nodrošinātu Iekšlietu ministrijas struktūrvienību un kritiskās infrastruktūras objektu nepārtrauktu darbību elektroenerģijas piegādes pārtraukuma gadījumā, nepieciešams iegādāties un uzstādīt elektroģeneratorus. Nodrošinot iestādes un kritiskās infrastruktūras objektus ar alternatīvu elektroenerģijas avotu, elektroenerģijas piegādes pārtraukuma gadījumā iestādes spēs nodrošināt tām noteikto funkciju izpildi kā ikdienā, tā valsts apdraudējumā un krīzes situācijā.

Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas sistēmas stiprināšanas pasākumiem nepieciešamais finansējums 2023. gadā ir 1 199 0222 eiro, 2024. gadā  4 490 342 eiro, 2025. gadā  4 009 966 eiro.

Bez tam nepieciešams stiprināt Valsts policiju, iegādājoties bruņojumu, kā arī stiprināt Valsts drošības dienesta kapacitāti.

Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs pēdējos gados ir veicis būtiskus uzlabojumus IKT infrastruktūras modernizācijā, drošības iekārtu modernizācijā un tā rīcībā ir pieejami akūti nepieciešamie drošības risinājumi kiberaizsardzības nolūkiem. Šobrīd pilnvērtīgi darbojoties visiem drošības risinājumiem ir vērojama infrastruktūras resursu nepietiekamība - krasa drošības incidentu pieauguma gadījumā drošības risinājumi nespēs fiksēt un uzglabāt visu nepieciešamo informāciju turpmākai incidentu izmeklēšanai. Tādejādi nepieciešams iegādāties augstas veiktspējas serverus un datu krātuves. Lai uzlabotu radiosakaru pieejamību iekšlietu dienestiem, papildu nepieciešams iegādāties un aprīkot  bāzes stacijas ar dīzeļdegvielas vai benzīna ģeneratoriem.

Viens no civilās aizsardzības sistēmas uzdevumiem ir nodrošināt atbalstu valsts aizsardzības sistēmai, ja noticis militārs iebrukums vai sācies karš. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vada, koordinē un kontrolē civilās aizsardzības sistēmas darbību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI