DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Jaunajam vides izglītības centram – “Spāru svētki”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

29. martā pulksten 10.00 Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza jaunā Vides izglītības centra korē, klātesot Rīgas domes amatpersonām, tiks pacelts kupls priežu zaru vainags, kurā ievītas zaļas ozollapas kā spēka simbols, apliecinot, ka Rīgas domes un Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansētais projekts tiek realizēts sekmīgi un nu jau skaidri saredzamas ēkas aprises un apjoms.

Jaunais zooloģiskā dārza Vides izglītības centrs būs ļoti komplicēta  būve, kurā semināru telpas, 3 mācību klašu un izstāžu zāles kompleksā būs integrētas arī apmeklētājiem aplūkojamas dzīvnieku ekspozīcijas un, kā skatuve izmantojama brīvdabas klase. Nepieciešamības gadījumā, visas telpas būs transformējamas par vienu lielu konferenču zāli, savukārt par mācību klašu logiem kalpos apmeklētājiem no ārtelpas aplūkojamas dzīvnieku ekspozīcijas, kurās iejutīsies mazie pērtiķīši kalitriksi, sliņķi, bruņneši un citi nelieli, bet interesanti dzīvnieki. Uz jauno Vides izglītības centru pārcelsies Rīgas zoodārza “ZooSkola”, kura jau šobrīd piedāvā bagātīgu ekskursiju un nodarbību tēmu klāstu: https://rigazoo.lv/lv/zoo-skola

Latvijai unikālā, energoefektīvā būve, top demontējot un pārbūvējot 1911. gadā celto Rīgas zoodārza pirmo apkurināmo dzīvnieku mītni - Pērtiķu māju, kura jau sen nebija piemērota dzīvnieku turēšanai. Komplicēto būvprojektu izstrādāja SIA “BM-projekts” un to nepilnu 2 gadu laikā apņēmās realizēt būvnieki no PS “Lemisele AG”. Vecās Pērtiķu mājas atslēgas būvniekiem svinīgi tika nodotas 2021. gada 22. aprīlī, bet kapsulu ar vēstījumu nākotnei būves pamatos iemūrēja 2021. gada 21. jūnijā. Vides izglītības centru Rīgas zooloģiskajā dārzā paredzēts uzbūvēt līdz 2022. gada beigām. Projekts tiek realizēts ar Rīgas domes atbalstu, Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekta "Vides monitoringa, kontroles un izglītības projekts" ietvaros un tās kopējās izmaksas ir 2 106 207 eiro, no tiem 1,7 miljoni eiro ir Kohēzijas fonda finansējums. Plašāk par projektu šeit: https://rigazoo.lv/lv/zoo-skola/kohezijas-fonda-projekts

Daļa dzīvnieku, kurus paredzēts izrādīt jaunās ēkas ekspozīcijās un mācību klasēs Rīgas zoodārzā ir jau ieradušies. Tā oktobra sākumā no Vācijas un Polijas tika atvesti divi tievastes kāpelētājzalkši, pieci austrumu prievīšzalkši  un divas krāšņas ķirzakas – rakstainās dzelkņastes. Visinteresantākais Vides izglītības centra iemītnieks, protams, būs divpirkstu sliņķis, kurš atceļoja no Čehijas (Zoologicka Garden Chateau Zlin – Lesna). Iespējams, ka jau 15. aprīlī, kad zoodārzs sāks strādāt “vasaras režīmā”, kases darba laiku pagarinot līdz plkst. 18.00, sliņķis jau būs apskatāms pagaidu mītnē Ķenguru mājā.

Uz “Spāru svētku” laiku celtniecības darbi objektā tiks uz brīdi pārtraukti, lai žurnālisti varētu doties īsā ekskursijā pa jaunā Vides izglītības centra telpām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI