DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

AS “Rīgas Siltums” veicinās energoneatkarību - izbūvēs 5 jaunus biokurināmā siltumavotus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

AS “RĪGAS SILTUMS” jau šajā gadā paātrinās plānus, kas veicinās siltumapgādes uzņēmuma energoneatkarību no fosilajiem energoresursiem, uzsākot 5 jaunu  biokurināmā siltumavotu būvniecību, no kuriem 3 plānots pabeigt jau šogad.

Atjaunojamo energoresursu siltumavoti šogad taps Bauskas ielas rajonā, Nautrēnu ielas apkaimē un Vecmīlgrāvī, kopējā jauda plānota 12 MW. Savukārt, 2023.gadā iecerēts izbūvēts divas biokurināmā katlu mājas Bolderājā ar kopējo jaudu 18 MW. Tiek izskatīts arī alternatīvs variants ar vienas lielākas jaudas katlu mājas būvniecību Bolderājā un vērienīgu siltumtīklu rekonstrukciju. Plānotās investīcijas varētu sastādīt vairāk nekā 22 milj.eiro.

AS “RĪGAS SILTUMS” valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis: “Jau šobrīd siltumapgādes uzņēmumā 50% siltuma tiek saražots, izmantojot koksnes šķeldu. Diemžēl uzņēmumam nav iespējas pilnībā mainīt siltumenerģijas ražošanu Rīgas pilsētā, tā kā savos siltumavotos saražojam tikai 32% Rīgai nepieciešamās siltumenerģijas. Lielāko daļu siltuma iepērkam no neatkarīgajiem ražotājiem - AS Latvenergo, SIA Energia Verde, SIA Rīgas BioEnerģija, SIA Rīgas Enerģija, SIA Eco Energy Riga, SIA Juglas Jauda, kur nozīmīgākais ražotājs ir AS  Latvenergo, kas siltumu ražo no dabasgāzes. Dramatiskie notikumi Ukrainā  ir paātrinājuši AS “RĪGAS SILTUMS” uzsākto Eiropas zaļo kursu. Iecerēts, ka šajā gadā šķeldas īpatsvars sasniegs ap 55%, savukārt līdz 2030.gadam vairāk nekā 90% siltumenerģijas tiks saražots ar atjaunojamiem energoresursiem vai bezemisiju veidā.

Speciālistu veiktie aprēķina liecina, ka tādā veidā, AS “RĪGAS SILTUMS” siltumavotos ražojot siltumenerģiju no atjaunojamiem energoresursiem nevis dabasgāzes, ik gadu 20 milj. eiro paliks Latvijas ekonomikā, nevis pārskaitīti Krievijai.

Mums tāpat jāpatur prātā, ka viszaļākā, lētākā un neatkarīgākā enerģija ir tā, ko nepatērējām. Tādēļ aicinām rīdziniekus jau šodien taupīt siltumu ikdienā. Tā ieguvēji būsim mēs visi!”

Nepieņemamais Krievijas iebrukums Ukrainai ir radījis nebijušu satricinājumu energoresursu tirgū. AS “RĪGAS SILTUMS” kopā ar Rīgas Tehnisko Universitāti un Rīgas domi aicina ikkatru iedzīvotāju pārskatīt savus paradumus un mazināt energopatēriņu gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Rīdzinieki aicināti dalīties ar savu pieredzi, kā samazināt mājsaimniecības tēriņus par resursiem, sociālajos medijos izmantojot tēmturi #energovienoti.

Vērtējot ilgtermiņa aktivitātes, iesakām ieviest individuālo siltuma sadalījuma uzskaiti - izvietojot uz radiatoriem alokatorus. Tas motivēs aktīvi regulēt temperatūru dzīvoklī ar termoregulatoru palīdzību un maksāt par to siltumu, ko katrs pats patērējam. Šāda prakse samazina apkures rēķinus vidēji par 20% ēkā kopumā, bet atsevišķos dzīvokļos pat līdz 50%. Taupot enerģiju, mēs kļūstam neatkarīgi no ārējo energoresursu piegādātājiem.

Tikai 32% Rīgā nepieciešamās siltumenerģijas AS “RĪGAS SILTUMS” saražo savos siltumavotos, bet 68% siltumenerģijas tiek iepirkts, kur būtisku sadaļu aizņem AS “Latvenergo” ražotā siltumenerģija no dabasgāzes. Tādēļ svarīgi, lai visi tirgus dalībnieki veicinātu savu energoneatkarību.

Vairāk par siltuma taupīšanu www.rs.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI