DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

21. martā aicina diskutēt par atvērto zinātni Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 21. martā,  no plkst. 14.00-16.00 Digitālās nedēļas ietvaros Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicina pētniekus, uzņēmējus un citus interesentus uz tiešsaistes paneļdiskusiju par atvērto zinātni Latvijā.

Pasākumu atklās izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa, uzsverot zinātnes un informāciju tehnoloģiju (IT) nozaru sadarbības iespējas atvērtu inovāciju eksosistēmā.

Aleksandrs Mārtiņš Blūms, IZM zinātnes nozares padomnieks, iepazīstinās klātesošos ar 1. martā valdībā apstiprināto Latvijas atvērtās zinātnes stratēģiju 2021. - 2027. gadam. Ieguvumi no Atvērtās zinātnes stratēģijas būs ne tikai sabiedrībai, kas spēs vieglāk piekļūt pētniecības rezultātiem un iesaistīties pētniecības procesos, bet arī uzņēmumiem un politikas veidotājiem. Pētnieki varēs apgūt pētniecības datu pārvaldības kompetences, saņemt atbalstu pētniecības datu pārvaldībā un izmantot mūsdienīgākos digitālos rīkus un repozitorijus, tādējādi veicinot zinātnes kvalitāti, integritāti un produktivitāti.

Par jaunizveidoto organizāciju - Augstākās izglītības un zinātnes informācijas tehnoloģijas koplietošanas pakalpojumu centru (VPC) - informēs tās pārstāvis Jānis Bicāns. VPC mērķis ir veicināt Latvijas izglītības un zinātnes institūciju attīstību un starptautisko konkurētspēju, integrējot, attīstot un nodrošinot augstas kvalitātes IT pakalpojumus. Organizācija attīstīs un uzturēs informācijas un komunikācijas tehnoloģiju infrastruktūras, sadarbosies ar nozari inovatīvu risinājumu izstrādē, līdzdarbosies Eiropas Atvērtās zinātnes mākonī un strādās pie starptautiskā finansējuma piesaistes, lai nodrošinātu Latvijas pētniekus un studējošos ar kvalitatīviem, uz lietotājiem orientētiem digitālajiem pakalpojumiem.

Diskusijas otrā daļa būs veltīta sabiedriskajai zinātnei (citizen science) kā nozīmīgam atvērtās zinātnes stratēģijas aspektam. IZM vecākā eksperte starptautiskās sadarbības un diasporas jautājumos Anna Leiškalne prezentēs sabiedriskās zinātnes konceptu un tās principus, iezīmējot arī  labāko ārvalstu praksi. Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošā pētniece Sanita Reinsone stāstīs par sabiedriskās zinātnes iniciatīvu iesaisties.lv - virtuālu platformu, kur apkopotas dažādas ar kultūras datiem un procesiem saistītas aktivitātes, kas bāzētas digitāla vidē un kurās ir iespēja piedalīties ikvienam sabiedrības pārstāvim.

Lai aktīvi piedalītos diskusijā Zoom platformā, aicinām reģistrēties šeit līdz 21. marta plkst. 9.00. Visi interesenti pasākumu varēs skatīties IZM, Zinātne Latvijai un LIKTA Facebook lapās. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI