DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

#Spēkāno2022: kur meklēt jaunos likumus un to skaidrojumus?

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 1. janvārī stāsies spēkā virkne jaunu tiesību aktu, kas ietekmēs mūsu ikdienu. Kur vienkopus var iepazīties ar jaunajiem likumiem un to skaidrojumiem? Ko nozīmē būtiskais jaunievedums, ka turpmāk visu pašvaldību saistošie noteikumi būs pieejami vienuviet – "Latvijas Vēstnesī"?

Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" iedzīvotājiem šobrīd piedāvā divus aktuālus atvērumus #spēkāno2022 – vienkopus jaunos tiesību aktus un skaidrojumus par izmaiņām. No nākamā gada sabiedrība iegūs mūsdienīgu un sengaidītu risinājumu – iespēju konkrētā platformā (ne vien izkaisīti pa dažādām mājaslapām) lietot speciālistu apstrādātus (sistematizētus un konsolidētus) visu pašvaldību saistošos noteikumus, kas iekļaujas kopējā Latvijas Republikas tiesību aktu datu bāzē.  



Pašvaldību saistošie noteikumi

Viena no būtiskākajām izmaiņām 2022. gadā ar 1. janvāri visu pašvaldību saistošie noteikumi tiks oficiāli publicēti oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” (vietnē vestnesis.lv). To paredz grozījumi likuma “Par pašvaldībām” 45. panta 5. daļā (spēkā no 01.01.2021.), kas noteic: “Valstspilsētas pašvaldības, kā arī novada domes saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis"". Strukturētā veidā tie pieejami likumi.lv: https://likumi.lv/ta/veids#domes

“Tas nozīmē, ka turpmāk visi ārējie normatīvie akti (likumi, Ministru kabineta noteikumi, pašvaldību saistošie noteikumi) tiks publicēti vienuviet oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, kā arī sistematizētā un konsolidētā veidā tie būs ērti lietojami oficiālā izdevēja tiesību aktu vietnē likumi.lv,” uzsver oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstneša" Oficiālo publikāciju departamenta direktore Inese Luste.

Piemēram, šos tiesību aktus varēs atrast ar likumi.lv meklētāju, tie iekļaujas Administratīvās atbildības ceļvedī, katrs tiesību akts nākotnē būs aplūkojams ne vien aktuālajā redakcijā, bet pakāpeniski uzkrāsies arī to vēsturiskās redakcijas.



Visi jaunie tiesību akti

Pēc šā brīža datiem, 2022. gada 1. janvārī stāsies spēkā gandrīz 140 tiesību aktu, t. sk. grozījumi − likumi, MK noteikumi, pašvaldību saistošie noteikumi u.c., liecina šobrīd izsludinātās oficiālās publikācijas (situācija 15.12.2021.).

Visi jaunie tiesību akti, kas iepriekš publicēti “Latvijas Vēstnesī”, vienkopus ir pieejami tiesību aktu vietnē likumi.lv. Saraksts vienmēr ir aktuāls, tas ir, līdz 2021. gada 31. decembrim tajā apkopota visa jaunākā informācija.

Līdz gada nogalei klajā nāks vēl vairāki oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” (vestnesis.lv) laidieni, kuros tiks izsludināti tiesību akti, kas stāsies spēkā 2022. gada 1. janvārī. Tātad līdz tam jauno tiesību aktu saraksts joprojām ir atvērts papildinājumiem.

Skaidrojumi par izmaiņām

Turpinot iepriekšējos gados iedibināto praksi, LV portāls (lvportals.lv) veido 2022. gada izmaiņu apkopojumu atsevišķā publikāciju sarakstā “Spēka no 2022. gada janvāra”.

Tematisko atvērumu #spēkāno2022 LV portāla redakcija regulāri papildinās ar jauniem skaidrojumiem par tiesiskajā regulējuma izmaiņām. Ieskatam daži: 

  1. Ģimenes valsts pabalsta izmaiņas no 2022. gada
  2. Nākamgad SIA mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa nebūs
  3. Kas jāzina par jauno Fiziskās personas atbrīvošanas no parādsaistībām likumu
  4. Jauns Grāmatvedības likums – regulējums no 2022. gada

LV portāls iedzīvotājiem ne tikai piedāvā noderīgus skaidrojumus par likumdošanas procesu un tiesisko regulējumu Latvijā, bet arī sniedz atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem sadaļā “E-konsultācijas”: https://lvportals.lv/e-konsultacijas/visas-atbildes  
Savukārt žurnālā “Jurista Vārds” profesionāļiem ir pieejami tiesību ekspertu skaidrojumi un viedokļi par  jauno normu interpretāciju un piemērošanu.

Zini un izmanto!

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI