DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Konstatējot draudus sabiedrības veselībai, ZM virza lēmumu par kažokzvēru novietnes likvidēšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rūpējoties par sabiedrības veselību un reaģējot uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) riska novērtējuma ziņojumu, Zemkopības ministrija (ZM) gatavo Ministru kabineta (MK) lēmuma projektu par SIA “Baltic Devon Mink” ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju.

Pašlaik lēmuma projekts par ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju vispirms būs jāapstiprina Operatīvās vadības grupā (OVG), kas notiks šo ceturtdien, 16. decembrī. Ja OVG to saskaņos, lēmumprojektu paredzēts virzīt izskatīšanai un apstiprināšanai šāgada pēdējā MK sēdē 21. decembrī. Šāds lēmuma projekts tiek gatavos ārkārtas situācijas ietvaros.

Sabiedrības veselība ir mūsu prioritāte, tāpēc pašlaik, tostarp arī ar Veselības ministrijas atbalstu, no Zemkopības ministrijas puses tiek sperti visi nepieciešamie soļi, lai sabiedrības veselības riskus iespējami mazinātu,” uzsver zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts.

Lēmumprojekts tiek gatavots, pamatojoties uz SPKC riska novērtējuma ziņojumu Operatīvās vadības grupā. Atbilstoši tam skartajā ūdeļu novietnē pastāv riski turpmākai SARS-CoV-2 vīrusa mutācijas varbūtībai un cilvēku inficēšanās iespējām. Par to liecina periodiski notikušie darbinieku inficēšanās gadījumi ar tiem sekojošo potenciālo iespēju izplatīties iedzīvotāju vidū.

Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm, dzīvnieku izkaušana un novietnes slēgšana varētu izmaksāt ap 20 miljoniem eiro, kas būtu kompensācija par nogalinātajiem vaislas dzīvniekiem, izmaksas par dzīvnieku nogalināšanu, dzīvnieku līķu savākšanu, transportēšanu un iznīcināšanu, izmaksas par dzīvnieku barības iznīcināšanu, dezinfekciju u.c. izdevumiem, kas var rasties darbības procesā. ZM aicinās Finanšu ministriju rast šim mērķim nepieciešamo finansējumu.

ZM pirmo reizi jautājumu par SIA “Devon Baltic Mink” ūdeļu novietnē esošo dzīvnieku likvidāciju OVG virzīja, tiklīdz tika saņemts SPKC riska novērtējums, proti, 15. novembrī. Jautājums OVG tika skatīts 13. decembrī.

Pārtikas un veterinārais dienests ir veicis apsekojumus arī citās kažokzvēru audzētavās, apdraudējums sabiedrības drošībai nav konstatēts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI