DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ASV vēstniecība Latvijā, projekts “Kino Kults” un "Kino Citadele" piedāvā ASV filmu festivālu  

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 17. līdz 19. decembrim ASV vēstniecība Latvijā kopā ar projektu “Kino Kults” un kinoteātri "Kino Citadele" piedāvā ASV filmu festivālu (“US Film Festival”). Festivālā, kuram izvēlēta tēma “Vox populi”, uz lielā ekrāna tiks izrādītas izcilas un plaši atzītas ASV filmas. 

Festivālā būs iespēja noskatīties sešas filmas: trīs skatītāju jau iemīļotus darbus (“It's a Wonderful Life”, “The Ides of March” un “Good Night, and Good Luck.”), kā arī trīs pēdējā gada laikā tapušas filmas, kuras iepriekš uz lielā ekrāna Latvijā vēl nav izrādītas (“Kajillionaire”, “Judas and the Black Messiah” un “One Night in Miami…”). 

Šī gada festivāla tēma ir “Vox populi” jeb “tautas balss.” Laikā, kad pasaule saskaras ar dezinformāciju, korupciju un sociālo šķelšanos, šīs filmas iedvesmo ticēt kopienām un tautas balss spēkam. Filmu varoņi iestājas pret korupciju, rasismu, neiecietību un apspiešanu, savu kopienu aizstāvības vārdā.

2019. un 2020. gadā ASV vēstniecība Latvijā un “Kino Kults” skatītājiem piedāvāja divus ASV neatkarīgā kino festivālus, un šī gada festivāls turpina šo tradīciju, filmu programmā iekļaujot ne tikai neatkarīgā kino darbus, bet arī klasisko kino un interesantus un spēcīgus Holivudas studiju darbu paraugus. Pirms filmām skatītājiem būs iespēja dzirdēt informatīvi izglītojošus ievadus.

Festivāla seansi ir bez maksas, taču vietu skaits ir ierobežots. Filmas būs skatāmas angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā. 

Biļetes uz visiem seansiem pieejamas: https://ej.uz/usff-2021 

Pilna festivāla programma:

  • 17. decembrī plkst. 19.00 — “It’s a Wonderful Life” (1946), rež. Frenks Kapra

Festivālu atklās klasiku klasika — Frenka Kapras režisētā “Brīnišķā dzīve”, kas palīdzēs arī ieskandināt drīzumā gaidāmos Ziemassvētkus. Stāsts par nesavtīgo un labsirdīgo Džordžu Beiliju, kuru nežēlīgie sistēmas radītie apstākļi teju noved līdz bezdibeņa malai, jau desmitgadēm ilgi ir sildījis skatītāju sirdis. Kapras filma brīnišķīgi (kā jau sola nosaukums) atgādina, ka ikviens cilvēks ir vērtība un ikviena balss ir no svara. 

  • 18. decembrī plkst. 12.20 — “Kajillionaire” (2020), rež. Miranda Džūlija

Režisores un scenāristes Mirandas Džūlijas krimināldramēdija “Kajillionaire” piedāvā neparastu žanru miksli, stāstot stāstu par kādu mīlošu, bet ekscentrisku ģimeni, kuras visi trīs locekļi — vecāki un viņu pieaugusī meita — nodarbojas ar sīkām zādzībām, lai nodrošinātu savu iztiku. Džūlija savā filmā dod balsi marginalizētai sabiedrības daļai, ko bieži vien izvēlamies neredzēt. Filma pirmizrādi piedzīvoja Sandēnsas kinofestivālā. 

  • 18. decembrī plkst. 15.00 — “Judas and the Black Messiah” (2021), rež. Šaka Kings

To, cik bīstama var būt cīņa par to, lai tavu balsi izdzirdētu un ņemtu vērā pat tad, ja tā ir tikusi sistemātiski apspiesta gadsimtiem ilgi, vēsta Šakas Kinga režisētā drāma “Judas and the Black Messiah”. Filma ir balstīta uz patiesiem notikumiem, stāstot, kā tuva sabiedrotā nodevības dēļ dzīvību zaudēja Ilinoisas “Melno panteru” frakcijas harizmātiskais līderis Freds Hemptons. Filma ieguva divas “Oskara” balvas: par labāko aktiera sniegumu otrā plāna lomā (Hemptona atveidotājs Daniels Kalūja) un labāko oriģināldziesmu.

  • 18. decembrī plkst. 18.00 — “The Ides of March” (2011), rež. Džordžs Klūnijs

15. marts jeb marta īdas — tieši šajā datumā 44. gadā pirms mūsu ēras tika nogalināts Jūlijs Cēzars. Džordža Klūnija režisētā politiskā drāma Cēzara laika intrigas, nodevības un divkosību pārceļ uz 21. gadsimta politisko arēnu, kurā nekas daudz nav mainījies. Galvenajās lomās filmā redzams Džordžs Klūnijs, Raiens Goslings, Evana Reičela Vuda, Pols Džiamati un vienmēr izcilais Filips Seimūrs Hofmans.

  • 19. decembrī plkst. 14.00 — “One Night in Miami…” (2020), rež. Redžīna Kinga

Holivudā arvien biežāk aktrises, kuras sevi jau ir izcili pierādījušas kameras priekšā, nolemj stāties tai otrā pusē, iemēģinot roku režisora amatā. Viena no interesantākajām un atzītākajām pēdējo gadu debijām padevās Redžīnai Kingai, kura savai pirmajai filmai izvēlējās neparastu stāstu ar spožām personībām — filma “One Night in Miami…” iedomājas, kā varētu būt risinājusies 1964. gada februārī notikusī Malkolma X, Muhameda Ali, amerikāņu futbola zvaigznes Džima Brauna un mūziķa Sema Kuka privātā tikšanās. 

  • 19. decembrī plkst. 17.00 — “Good Night, and Good Luck.” (2005), rež. Džordžs Klūnijs

Žurnālisti, mediji un prese ir tie, kas var palīdzēt skaļāk izskanēt tām balsīm, kurām pašām par sevi izsisties līdz to sadzirdēšanai ir pagrūti. Taču tas uz žurnālistu pleciem uzliek arī lielu atbildības slogu — centieni paust patiesību var novest pie konfliktiem ar augstu stāvošām personām. Tieši šādu situāciju filmā “Good Night, and Good Luck.” atainoja Džordžs Klūnijs, stāstot par to, kā leģendārais ASV televīzijas diktors Edvards Murovs pagājušā gadsimta 50. gados nebaidījās stāties pretī ietekmīgajam ASV senatoram Džozefam Makartijam. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI