DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: pieminot Litenes traģēdijā ierautos, godināsim viņu vārdus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Latvijas karavīru piemiņas vietā Litenes kapos, pieminot 1941. gada 14. jūnija traģiskos notikumus, tika nolasīti Valsts prezidenta Egila Levita vārdi. Piemiņas tekstā uzsvērts:

“Aprit 80 gadi, kopš Padomju Savienības okupācijas vara prettiesiski deportēja tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, varmācīgi aizraujot tos prom no mājām un ierastās dzīves. Ar viltu maldināti un atbruņoti, no Litenes tika izsūtīti arī okupācijas armijai pakļautie Latvijas armijas vīri. Tāpēc šeit, Litenē, kur 14. jūnijā sākās mūsu karavīru un virsnieku Golgātas ceļš, ik gadu pieminam aizvestos un nogalētos.

Toreiz Latvijas armijas militārpersonām bija atņemta iespēja izpildīt savu vistiešāko uzdevumu – pretoties agresoram, nosargāt Latvijas valsti, zemi un tautu, pasargāt no iznīcības savas ģimenes. Tikai dažiem virsniekiem bezcerīgā situācijā izdevās bruņoti pretoties sagūstīšanai, bet citiem – dezertēt, tā paglābjoties no daudzu savu līdzbiedru likteņa – nāves Krievijas cietumos vai Sibīrijas nometnēs. 

Turpmāk cīņas par Latviju, dzimtenes mīlestības un ideālu vadītas, notika īpaši smagos apstākļos. Mūsu vīru varonība kaujas laukā, pat sveša karaspēka sastāvā, tāpat kā bruņotā pretošanās un cita veida pretdarbība okupācijas varām, joprojām nav pilnībā aptverta un novērtēta. Tā jāpēta vēsturniekiem, tai jāieņem pienācīga vieta mūsu tautas apziņā un valsts vēstures stāstā. 

Šodienas realitāte – atkal brīva un neatkarīga Latvija – ir daudzu mocekļu sapņa piepildījums. Novērtēsim sasniegto! Mūsu armijai un valstij ir uzticami sabiedrotie, Latvija ir labāk aizsargāta nekā jebkad agrāk.

Mīļie tautieši! Šodien pieminot Litenes traģēdijā ierautos, godināsim viņu vārdus, atdodot tautai piederīgos tās vēsturiskajā atmiņā.

Saules mūžu Latvijai! Mūžīga piemiņa Latvijas sargiem!”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI