DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Latvijai un Itālijai jāstrādā kopīgai Eiropas nākotnei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Atzīmējot Latvijas un Itālijas divpusējo attiecību de iure simtgadi, Valsts prezidents Egils Levits šodien Romā tikās ar Itālijas Republikas prezidentu Serdžo Matarellu (Sergio Mattarella). Sagaidīšanas ceremonijas laikā Kvirināles pils tornī tika uzvilkts Latvijas valsts karogs.

Valsts prezidents sarunā uzsvēra, ka Itālija ir uzticams Latvijas draugs un sabiedrotais: “Mēs augstu novērtējam to, ka Itālija bija starp pirmajām lielvalstīm, kas atklāti aizstāvēja Baltijas valstu neatkarības centienus.”

Jāpiebilst, ka šogad Latvija un Itālija atzīmē nozīmīgas gadadienas – simtgadi kopš Latvijas de iure atzīšanas un mūsu diplomātisko attiecību nodibināšanas un 30 gadus kopš Itālijas atbalsta Latvijas neatkarības atjaunošanai un diplomātisko attiecību atjaunošanas.

E. Levits akcentēja, ka Latvija augstu novērtē Itālijas ieguldījumu NATO atturēšanas un aizsardzības pasākumos Baltijas reģionā – Itālija piedalās Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā (eFP) un rotācijas kārtībā arī NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā.

Abi prezidenti pārrunāja stratēģiskās komunikācijas lomu drošības stiprināšanā un dezinformācijas apkarošanā. Tāpat Latvija novērtē Itālijas dalību NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā. Latvijas un Itālijas prezidenti runāja par cīņu pret dezinformāciju, kā arī par nepieciešamību pēc lielākas atbildības un caurskatāmības standartiem tiešsaistes platformām cīņā ar dezinformāciju.

Tika atzīmēts, ka vienlaikus ir jāaizsargā un jāstiprina pamattiesības, īpaši vārda brīvība un tiesības uz privātumu. Valsts prezidents sacīja, ka ir jāveido vienots Eiropas Savienības (ES) mēroga regulējums, kas nodrošinātu abus šos mērķus caur topošo Digitālo pakalpojumu tiesību aktu un atbilstoši Eiropas Demokrātijas rīcības plānam.

E. Levits un S. Matarella apspriedās par Latvijas un Itālijas cīņu ar pandēmiju, kā arī ekonomikas atveseļošanu abās valstīs un Eiropā kopumā, t. sk. izmantojot ES Atveseļošanas un noturības mehānismu. Pievēršoties Eiropas nākotnes jautājumiem, tika izcelta konference par Eiropas nākotni, kurā iedzīvotājiem ir iespējas sniegt savus priekšlikumus ES attīstībai. Abi prezidenti apspriedās arī par ES Austrumu partnerības aktuālajiem tematiem.

E. Levits pateicās par S. Matarellas ielūgumu apmeklēt Arajološas grupas prezidentu sanāksmi š. g. septembrī Romā, kas apvieno parlamentāro republiku prezidentus, kuru pienākumos neietilpst izpildvaras funkcijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI