DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Jurista Vārds kopā ar RSU izdod pirmo tematisko veselības tiesību izdevumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Santa Koha

Nupat klajā nācis Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskās fakultātes mācībspēku un pētnieku veidotais tieslietām veltītā izdevuma Jurista Vārds tematiskais numurs Veselības tiesības: aktuālas un daudzpusīgasPasaules mērogā veselības tiesības ir ievērojami attīstīta jurisprudences joma, kamēr Latvijā tā ir samērā jauna nozare. Izmantojot savas priekšrocības – gan spēcīgo medicīnas, gan tiesībzinātņu studiju virzienu – RSU docētāji mērķtiecīgi attīsta šo perspektīvo jomu, pievēršoties tai pētniecībā un akadēmiskajā darbā, kas nu atspoguļojas arī izdevumā Jurista Vārds.

Veselības tiesības ir salīdzinoši jauna tiesību apakšnozare, kas regulē tiesiskās attiecības ne tikai veselības aizsardzības, bet arī veselības aprūpes nozarē gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Tā ietver gan civiltiesību apakšnozares, gan arī krimināltiesību, starptautisko tiesību un arī citu tiesību zinātnes apakšnozaru normas un elementus, un tā ir izteikti starpdisciplināra joma.

“Latvija kā salīdzinoši neliela valsts ir tikai ceļa sākumā šīs starpdisciplinārās apakšnozares pilnveidē. Tomēr nacionālā līmenī esam ieguldījuši lielu darbu un izstrādājuši pētījumus, izdevuši grāmatas veselības tiesību jomā. Arī Augstākās tiesas judikatūras nolēmumu arhīvā lietas tiek klasificētas pēc to kategorijām, un viena no tām ir medicīnas un ārstniecības tiesības, kas saturiski atbilst veselības tiesību apakšnozarei,” norāda RSU docente, juridisko zinātņu doktorantūras programmas vadītāja advokāte Karina Palkova, kura ir Jurista Vārda veselības tiesību tematiskā izdevuma redaktore.

Žurnālā aplūkotas tādas tēmas kā bāriņtiesas kompetence bērna veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanā, medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi un ar tiem saistītie problēmjautājumi, pacientu prioritizēšanas tiesiskie aspekti un pacientam ar vakcināciju radītā kaitējuma civiltiesiskās sekas, cilvēktiesību aspekti saistībā ar mikroshēmu implantēšanu cilvēkiem, kā arī no tiesiskā viedokļa sarežģītais jautājums par cēloņsakarībām ārstniecībā. Vienlaikus  žurnālā  skatīts  jautājums par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu tiesisko tvērumu un tā izpildīšanā sastopamajām problēmām, analizēta PVO loma planētas un Latvijas iedzīvotāju veselības nodrošināšanā, aktualizēts jautājums par darbnespējas lapas anulēšanu, kā arī sniegts ieskats par romiešu tiesību pirmavotu pētījuma rezultātos par romiešu mediķa statusa tiesisko reglamentāciju.

“Veicinot sadarbību starp juristu profesijās strādājošiem un veselības aprūpes jomā reglamentēto profesiju pārstāvjiem un pētniekiem, ir liels potenciāls attīstīt starpdisciplinārus, inovatīvus pētījumus veselības jomā. Attīstoties dažādām tehnoloģijām, tai skaitā arī medicīnas jomā, ārsti, juristi, zinātnieki ir jaunu izaicinājumu priekšā, taču, sadarbojoties un risinot jautājumus starpdisciplināri, var sasniegt labu rezultātu,” akcentē docente Palkova.

Viss žurnāla Jurista Vārds tematiskais laidiens elektroniski pieejams šeit: bit.ly/RSU-Jurista-Vards.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI