DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Balss pētījumi, tradicionālās mūzikas vēsture un klaviermūzika ķiverē – JVLMA Zinātnieku naktī tiešsaistē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

30. aprīlī, noslēdzot Atvērto durvju nedēļu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija pirmoreiz piedalās Eiropas Zinātnieku naktī tiešsaistē, no pulksten 18.00 līdz pat 23.00 platformā www.zinatniekunakts2021.lv piedāvājot daudzveidīgu programmu, kas sastāvēs no tematiskām lekcijām, pētnieku sarunām platformā Zoom, ceļojuma sistemātiskās muzikoloģijas pētnieka laboratorijā un zinātniska koncerta, kura gaitā klausītājs varēs izsekot pianista smadzeņu darbības impulsu kartei ar elektroencefalogrammas attēlu projekciju palīdzību.

18.00 vakaru atklās dziedātājas, etnomuzikoloģes un JVLMA doktorantes Zanes Šmites lekcija “Balss dzīlēs jeb balss veidošanās process mūsos”, pētot kādiem muskuļiem un orgāniem jāsadarbojas balss skanēšanai, kā šo sadarbību var ietekmēt un vadīt, tādējādi manot balss skanējumu. Pētnieku sarunās pēc lekcijas piedalīsies arī etnomuzikoloģe, JVLMA profesore, zinātniskā un radošā darba prorektore Anda Beitāne un vokālā pedagoģe un dziedātāja Antra Jankava.

Pulksten 19.10 lekciju “Tradicionālās mūzikas ainava un tās veidošanās Latvijā agrajos jaunajos laikos” interesentiem lasīs mūzikas akadēmijas profesors un pētnieks Mārtiņš Boiko, koncentrējoties uz lauku mūzikas kultūras procesiem 18. gadsimta otrajā pusē un papildinot stāstījumu ar skaņu ierakstu paraugiem.

20.15 pārcelsimies uz šobrīd Latvijā strādājošā ASV komponista un muzikologa JVLMA doktoranta un pētnieka Džekina Pusona (Jachin Pousson) laboratoriju, noklausoties viņa priekšlasījumu angļu valodā par smadzeņreaktīvo instrumentu laboratoriju, kurā ar elektroencefalogrammas palīdzību iespējams sekot pianista smadzeņu darbībai skaņdarbu atskaņošanas laikā. Pētnieku sarunās aizraujošo tēmu komentēs sistemātiskās muzikoloģijas profesors, JVLMA akadēmiskā darba prorektors un pētnieks Valdis Bernhofs kopā ar savu doktoranti, mūziķi un komponisti Laumu Kazāku.

21.30 pirmoreiz Latvijā izskanēs eksperimentāls klavieru solo koncerts, kurā JVLMA students no Ķīnas  Hailongs Žangs (Hailong Zhang) atskaņos rūpīgi atlasītu programmu no Baha un Šopēna līdz Mediņam ar īpašu elektrodu ķiveri galvā, ļaujot klausītājam sekot līdzi pianista smadzeņu implusu vizualizācijai uz ekrāna.

Eiropas zinātnieku nakts ir pasākums, kurā zinātniskās institūcijas un to pētnieki ar savu darbu iepazīstina plašāku sabiedrību. Tas Latvijā notiks jau 15. reizi un, pateicoties attālinātajam norises formātam vietnē www.zinatniekunakts2021.lv šogad būs pieejams interesentiem jebkurā vietā Latvijā un pasaulē. Pasākuma tiešraidei iespējams sekot līdzi JVLMA Facebook profilā un Youtube kanālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI