DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Ventspilī atklāts jauns apskates objekts - 46. krasta baterijas uguns koriģēšanas tornis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ventspilī par vienu tūrisma objektu vairāk! Teju apmeklētājiem durvis vēris jauns militārā mantojuma objekts – Ventspils 46. krasta aizsardzības baterijas uguns koriģēšanas tornis.

“Latvijas-Igaunijas kopīgais militārā mantojuma tūrisma produkts” projekta ietvaros atjaunots militārā mantojuma objekts bijušās PSRS armijas jūras krasta artilērijas 46. krasta baterijas komandpunkta ar uguns koriģēšanas torni un labiekārtota blakus esošā teritorija. Militārā mantojuma atjaunošana un pārveide par tūrisma objektu tika veikta Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu programmas un Ventspils pašvaldības līdzfinansējumu projekta “Militārais mantojums“ ietvaros, ko īsteno Kurzemes plānošanas reģions. Tas ir vienīgais šāda veida tornis Baltijas valstīs, kas ir restaurēts.

Ventspils militārā  mantojuma objekts ir unikāls, jo tā ir viena no retajām krasta aizsardzības būvēm Latvijā un Baltijā, kas ataino 2. pasaules kara fortifikācijas vēsturi un vienīgā tik labi saglabājusies krasta aizsardzības baterija, bez vēsturiskajiem uzslāņojumiem un pilnā būvju komplektā. Šis objekts parāda visu padomju militārās koncepcijas attīstību no 1939. gada līdz pat padomju karaspēka izvešanai 1994. gadā.

Torņa apmeklētājiem ir iespēja ielūkoties torņa iekšpusē un izzināt tā vēsturi. Blakus tornim ir uzstādīts informatīvais stends ar QR kodu, kurā ar mobilās aplikācijas palīdzību redzama animācija par vēsturi. Turklāt, apmeklētājiem pieejama skatu platforma, no kuras paveras iespaidīgs skats uz apkārtnes mežiem un Baltijas jūru.

Militārā mantojuma objekts atrodas Ventspilī, Saulrieta ielas galā un vasaras tūrisma sezonas laikā līdz 15. oktobrim ir atvērts apmeklētājiem katru dienu no plkst. 10.00 - 19.00.

Vēstures fakti:

46. krasta aizsardzības baterijas uguns koriģēšanas tornis bija nozīmīgs militārs objekts Otrā Pasaules kara laikā. Tā vēsture saistīta ar Krievijas un Vācijas parakstīto Molotova—Ribentropa paktu. Latvija tika iekļauta PSRS interešu sfērā un „draudzības un savstarpējās palīdzības līgumu“, kura ietvaros sāka būvēt PSRS militārās bāzes Latvijas teritorijā, arī Ventspilī. Ventspilī tapa četras lielgabalu pozīcijas, uguns koriģēšanas tornis, komandpunkts, ūdens ņemšanas bunkurs, ģeneratorā/katlumājas bunkurs un inženieru bunkurs. Kā arī netālu tika izveidota kara pilsētiņa. Kara sākumā 46. krasta aizsardzības baterijai tika veikti vairāki Vācu aviācijas uzlidojumi. Pirmā baterijas kauja bija 1941. gada jūnijā, kad nacistiskās Vācijas aviācija veica uzlidojumu pilsētai, ostai un lidlaukam. Pirmajā reizē ienaidnieks tika padzīts, taču vēlāk, kad situācija pilsētā bija draudīgāka, lielgabali tika uzspridzināti un padomju karavīri pameta pilsētu. Vēlāk, ienākot nacistiskās Vācijas karaspēkam, pamestie krievu lielgabali tika aizvietoti ar vācu lielgabaliem, bet, karam beidzoties, objekts atkal nonāca Padomju karaspēka rīcībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI