DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

No Latvijas iesniegto Eiropas patentu pieteikumu skaits turpina augt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā liecina Eiropas Patentu iestādes (EPO) 2020. gada rezultatīvie rādītāji, no Latvijas pērn iesniegti 27 Eiropas patentu pieteikumi. Salīdzinājumā ar 2019. gada statistiku, vērojams pieaugums par 22,7%.

Patentu valdes Izgudrojumu ekspertīzes departamenta direktore Līga Lārmane ir gandarīta par pieaugošo no Latvijas iesniegto Eiropas patentu pieteikumu skaitu un pauž: “Ļoti ceram, ka tieši Patentu valdes un Eiropas Patentu iestādes sadarbība pilotprojektā par patentmeklējumu veikšanu ir nesusi šādus rezultātus, esot atbalsts mūsu pieteicējiem ceļā uz patentu iegūšanu arī ārpus Latvijas. Arvien vairāk izgudrojumu patentu tiek pieteikti aizsardzībai ne tikai nacionālā, bet arī starptautiskā līmenī.” Pilotprojekts paredz, ka nacionālo patentu pieteicējiem ir iespēja saņemt starptautiski atzītu eksperta atzinumu par patentmeklējumu, nemaksājot patentmeklējuma maksu.  Kopš projekta uzsākšanas pieteicēju aktivitāte šīs iespējas izmantošanā ir būtiski pieaugusi.

2020. gadā Patentu valde saņēmusi par 30% vairāk pieprasījumu patentmeklējuma veikšanai, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.  

Papildu bezmaksas patentmeklējuma un rakstiskā atzinuma saņemšanai no EPO, ir ieviesti divi atbalsta mehānismi nacionālā patenta pieteicējiem: atbalsts Starptautiskā patenta pieteikuma (PCT) iesniegšanai un atbalsts Eiropas patenta pieteikuma ekspertīzei.

2020. gadā vislielākais pieteikto Eiropas patentu īpatsvars vērojams veselības aprūpes sektorā

Neraugoties uz Covid-19 pandēmiju, EPO publiskotā statistika liecina, ka 2020. gadā EPO iesniegts ievērojams daudzums patentu pieteikumu - 180 250. Tomēr, salīdzinot ar 2019. gada statistikas datiem, vērojams 0,7% kritums. Pērnā gada pētījuma rezultāti izcēla rekordlielu 181 532 pieteikumu skaitu.

Saglabājas augsts patentaizsardzības pieprasījums

Eiropas Patentu iestādes prezidents Antoniu Kampinušs (António Campinos) paudis viedokli, ka EPO 2020. gada patentu indekss liecina, ka patentaizsardzības pieprasījums joprojām ir augsts. Kopumā patentēšanas aktivitāte ir bijusi liela, neskatoties uz novērotajām svārstībām tehnoloģiju nozarēs un ekonomikas reģionos. Lai arī gada rezultāti  ir pārliecinoši, tomēr izvērtēt pandēmijas radītās ilgtermiņa sekas ir pāragri.

Populārākās tehnoloģiju nozares

EPO sniegtā statistika liecina, ka, pateicoties inovācijām veselības aprūpē, 2020. gadā ir vērojams patentu pieteikumu skaita pieaugums.

Vislielākais patentu pieteikumu skaits vērojams tādās jomās kā medicīnas tehnoloģijas (+2,6%), farmācija (+10,2%) biotehnoloģija (+6,3%), tām seko datortehnoloģijas (+1,9%) un digitālā komunikācija (+1,0%).  Turpretim visstraujākais kritums novērots transporta jomā (-5,5%), īpaši aviācijas nozarē (-24,7%).

Patentu pieteikumu samazinājums starp ES dalībvalstīm

2020. gadā uzņēmumi un izgudrotāji no 38 EPO dalībvalstīm iesnieguši vairāk nekā 81 000 Eiropas patentu pieteikumu, kas ir par 1,3% mazāk nekā pērn. Toties tādās jomās kā farmācija (+15%) un biotehnoloģija (+4,5%) vērojams pieaugums.

Populārākie pieteicēji EPO

2020. gada pārskatā atspoguļots, ka joprojām no Ķīnas un Dienvidkorejas pieaug pieprasījums pēc Eiropas patentiem. Uzņēmums Samsung ierindojas pirmajā vietā, apsteidzot uzņēmumu Huawei, tam seko uzņēmums LG. Top 10 iesniedzēju vidū ir pieci uzņēmumi no Eiropas, kas ir lielākais skaits kopš 2014. gada. Tam seko divi uzņēmumi no Dienvidkorejas un pa vienam no Ķīnas, Japānas un ASV.

Plašāka informācija un dati pieejami: www.epo.org/patent-index2020

Informācija par pieteikšanās kārtību pilotprojektam un iespējām gūt Starptautiskā patenta pieteikuma un Eiropas patenta pieteikuma būtības ekspertīzes maksu atmaksu ir pieejama: https://www.lrpv.gov.lv/lv/patentmeklejums

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI