DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. martā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Juridiskā komisija atbalsta Anitas Rodiņas kandidatūru Satversmes tiesas tiesneša amatam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 2.martā, lēma virzīt izskatīšanai Saeimā lēmuma projektu par Anitas Rodiņas apstiprināšanu par Satversmes tiesas tiesnesi.

Deputāti sēdē uzklausīja A.Rodiņas redzējumu par Satversmes tiesas lomu un turpmāko attīstību.

A.Rodiņa kopš 2015.gada ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne. Viņa ir ieguvusi tiesību doktora zinātnisko grādu valststiesībās, kā arī sociālo zinātņu maģistra grādu tiesību zinātnē un jurista kvalifikāciju.

Jauns Satversmes tiesas tiesnesis ir jāapstiprina, jo bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele ir iecelta Eiropas Savienības Tiesas tiesneša amatā. I.Ziemele Satversmes tiesas tiesneša amatā bija apstiprināta pēc Saeimas deputātu priekšlikuma.

Vakantajam Satversmes tiesas tiesneša amatam iepriekš bija izvirzīti pieci kandidāti. Tiesneša vēlēšanās, kas notika pagājušā gada decembrī, neviens no kandidātiem neguva vismaz 51 Saeimas deputāta atbalstu, kas nepieciešams, lai apstiprinātu amatā Satversmes tiesnesi.

Satversmes tiesā ir septiņi tiesneši, un saskaņā ar Satversmes tiesas likumu tiesnešus amatā apstiprina Saeima. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma.

Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Juridiskā komisija lūgs Saeimas Prezidiju tuvākajā laikā sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kurā iekļaut šī lēmuma projekta izskatīšanu, informēja komisijas priekšsēdētājs Juris Jurašs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI