DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Talkā liegumā “Ances purvi un meži” palīdzēs retajai dzeltenajai akmeņlauzītei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija un Pasaules dabas fonds aicina dabas draugus veltīt savu laiku un darbu, lai 18. augustā piedalītos retā un aizsargājamā auga – dzeltenās akmeņlauzītes – dzīvotnes atjaunošanas talkā dabas liegumā “Ances purvi un meži’ pie Lukņezera.

Talkas laikā plānots nopļaut pļavu un izzāģēt krūmus un visu savākto iznest no akmeņlauzītes dzīvotnes. Dabas aizsardzības pārvalde nodrošinās nepieciešamos darba rīkus, taču veiksmīgākai talkas norisei nepieciešamas papildus čaklas darba rokas.

Šajā talkā padarītais palīdzēs unikālas sugas izdzīvošanai  dabas liegumā “Ances purvi un meži” pie Lukņezera, kur sastopamas dzeltenās akmeņlauzītes. Ezers atrodas starpkāpu ieplakā, un dzeltenā akmeņlauzīte sastopama pārejas purvu atklātākajās vietās.

“Ņemot vērā, ka suga nespēj konkurēt ar niedrēm un krūmiem, daudzgadīgo lakstaugu un krūmu seguma palielināšanās varētu atstāt negatīvu ietekmi uz dzeltenās akmeņlauzītes populāciju. Šī ir lielākā dzeltenās akmeņlauzītes atradne dabas lieguma teritorijā, suga sastopama gandrīz visā purva platībā," stāsta dabas izglītības centra “Slītere” vadītāja Ērika Kļaviņa.

“Dalība iniciatīvas “Daru labu dabai” pasākumos ir lieliska iespēja uzzināt vairāk par dabas daudzveidību un sniegt savu ieguldījumu tās saglabāšanā. Zināšanas un prasmes, kas tiek iegūtas dabas atjaunošanas talkās, pasākuma dalībnieki nodot arī tālāk savai ģimenei un draugiem, par ko ir īpašs prieks,” atzīst Pasaules Dabas Fonda izglītības projektu vadītāja Elīna Pekšēna.

Dzeltenās akmeņlauzītes ierakstīta Baltijas jūras reģiona Sarkanajā grāmatā un Latvijas Sarkanajā grāmatā 1.kategorijā. To apdraud nosusināšana, kūdras izstrāde, kā arī gruntsūdens līmeņa pazemināšanās klimata izmaiņu dēļ. Salīdzinājumā ar kādreizējo izplatību mūsdienās zināmo atradņu skaits Latvijā samazinājies vairākas reizes un šī ir viena no straujāk izzūdošajām augu sugām Eiropā.

Vairāk par iespējām iesaistīties iniciatīvā “Daru labu dabai”, kuru īsteno Dabas aizsardzības pārvalde kopīgi ar Pasaules dabas fondu, var uzzināt iniciatīvas mājaslapā www.darudabai.lv.

Pulcēšanās talkai 18. augustā plkst. 11.00 pie mājām "Jauntrumpes” Ances pagastā Ventspils novadā, karte: https://bit.ly/2Khqrj5/. Lūgums talkai pieteikties, aizpildot pieteikuma formu ej.uz/dzeltenas_akmenlauzites vai zvanot pa tālruni 27878099 (Ērika).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI