DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
1
1

Papildus produkti pārtikas pakām – konfektes, cepumi un maize

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

1.jūlijā apritēja gads kopš stājās spēkā valdības atbalstītie likuma grozījumi, kas ļauj ziedot labdarības organizācijām pārtikas produktus pēc "ieteicams līdz" termiņa beigām. Gada laikā Latvijas Samariešu apvienības Pārtikas banka “Paēdušai Latvijai”, pateicoties jaunajām iespējām, papildu ziedojumos saņēmusi aptuveni 1320 kg pārtikas. Pārsvarā tiek ziedota maize un saldumi, dažreiz arī garšvielas, mērces un piedevas gatavajām maltītēm.

“Šāda veida ziedojumus mēs saņemam no trīs lielveikaliem "Maxima" Rīgā un ziedojumu apmērs ir tāds pats kā pirms gada - apmēram 120 kilogramu pārtikas mēnesī. Tas dod mums iespēju papildināt mūsu pārtikas paku saturu ar maizi un saldumiem, nedaudz mazākā apmērā – ar makaroniem, graudaugiem,” stāsta Pārtikas bankas vadītāja Agita Kraukle.

“Pārtikas ziedošana ir viens no veidiem kā varam atbalstīt līdzcilvēkus, jo īpaši COVID-19 izraisītās krīzes apstākļos. Esam gandarīti, ka gadu atpakaļ tika pieņemts lēmums, kas mums ļāvis samazināt pārtikas pārpalikumus, to ziedojot cilvēkiem, kuriem tas tiešām ir nepieciešams. Sadarbībā ar Latvijas Samariešu apvienību, gada laikā esam ziedoši teju 1.5 tonnu pārtikas (maize, makaroni, saldumi u.c. veida pārtika) grūtībās nonākušiem līdzcilvēkiem un esam atvērti vēl plašākai sadarbībai arī turpmāk, ziedojot no vēl vairāk “Maxima” veikaliem,” skaidro “Maxima Latvija” kvalitātes un procesu daļas vadītāja Dace Grava.

Pārtikas banka arī aktīvi strādā, lai uzrunātu arī citu veikalu tīklus, ziedot pārtikas produktus, kuriem beidzies ieteicamais derīguma termiņš, bet kuri vēl droši ir lietojami uzturā. Taču katram veikalu tīklam ir speciāli izstrādāta plānošanas sistēma ar mērķi samazināt nerealizētās pārtikas apjomu. “Tas arī apstiprina pieņēmumu, ka lielākā daļa veikalu ļoti detalizēti plāno savu darbu un pārtikas atlikumi ir ļoti minimāli vai nav nemaz. Lielākā daļa pārtikas atlikumu tomēr rodas mājsaimniecībās, kur cilvēki tik rūpīgi neplāno savus pirkumus,” skaidro Pārtikas bankas vadītāja. Pagājušajā gadā Pārtikas banka veica arī pētījumu, noskaidrojot, ka 81,3% ģimeņu Latvijā nedēļas laikā atkritumos izmet pārtiku, kas ir iegādāta par daudz, netiek apēsta vai tai ir beidzies norādītais derīguma termiņš.

 “Šī gada laikā ar veikalu tīkla “Maxima” palīdzību esam palīdzējuši 938 cilvēkiem – tās ir trūkumā nonākušas ģimenes ar maziem bērniem un vientuļi seniori. Kopumā ir ļoti pozitīvi, ka pārtikas paku saturam varam pievienot arī šādus produktus – bērni priecājas par konfektēm, seniori par maizi”, piebilst A. Kraukle.

Latvijas Samariešu apvienības Pārtikas banka "Paēdušai Latvijai" darbojas jau vairāk nekā 10 gadus un šo gadu laikā ir izdalītas vairāk nekā 74 332 pārtikas pakas un kopumā sniegts atbalsts 400 587 personām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI