DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima apstiprina Nacionālo attīstības plānu 2021.-2027. gadam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima 2. jūlija ārkārtas sēdē apstiprināja Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2021.-2027. gadam, kas nosaka stratēģiskos mērķus, prioritātes un uzdevumus Latvijas ilgtspējīgai un līdzsvarotai attīstībai nākamajā septiņu gadu plānošanas periodā.

Ņemot vērā, ka NAP2027 tika izstrādāts un iesniegts Saeimā pirms Covid-19 izraisītās ārkārtas situācijas Latvijā, Saeima, apstiprinot NAP2027, pieņēma lēmumu ar uzdevumiem Ministru kabinetam veselības aprūpes un sabiedrības drošības, sociālās aizsardzības un vienlīdzīgu iespēju un tautsaimniecības jomās, kurus aktualizējusi Covid-19 izraisītā situācija.

“NAP2027 ietvertais vadmotīvs – “Paradumu maiņa - ceļš uz attīstību!” ir tālredzīgs un iezīmē fundamentālas pārmaiņas, kas nepieciešamas Latvijā vairākās jomās un kuras jau tagad, krīzes iespaidā, nozaru politikās uzsākts īstenot. Tikpat aktuāli un nozīmīgi Latvijas sabiedrībai ilgtermiņā ir NAP2027 izvirzītie četri stratēģiskie mērķi –  produktivitāte un ienākumi, vienlīdzīgas iespējas, sociālā uzticēšanās un reģionālā attīstība, kuriem jākļūst par galveno mērauklu, izvēloties jebkuru rīcībpolitiku un virzienu valsts ieguldījumiem turpmākos septiņus gadus,” uzver Pārresoru koordinācijas centra (PKC) vadītājs Pēteris Vilks.

Četru stratēģisko mērķu sasniegšanai NAP2027 noteiktas sešas prioritātes:

  • Stipras ģimenes, veseli un aktīvi cilvēki;
  • Zināšanas un prasmes personības un valsts izaugsmei
  • Uzņēmumu konkurētspēja un materiālā labklājība;
  • Kvalitatīva dzīves vide un teritoriju attīstība;
  • Kultūra un sports aktīvai un pilnvērtīgai dzīvei;
  • Vienota, droša un atvērta sabiedrība.

NAP2027 sešās prioritātēs kopumā 18 rīcības virzienos noteikto 124 uzdevumu īstenošana ir sasaistīta ar laikposmā no 2021. līdz 2027. gadam Latvijas attīstībai plānotajiem pieejamajiem finanšu resursiem aptuveni 14,5 miljardu EUR kopapjomā no valsts budžeta attīstības daļas, Eiropas Savienības struktūrfondiem un citiem finanšu avotiem. Ir izvērtēts un izveidots indikatīvais investīciju pasākumu kopums ar 369 pasākumiem. Katram īstenojamajam pasākumam ir noteikti atbildīgie un līdzatbildīgie.

NAP2027 ir izstrādāts ar plašu sabiedrības līdzdalību, diskusijās visos Latvijas reģionos, iesaistījušies nozaru pārstāvji, eksperti, zinātnieki, sabiedrisko organizāciju, valsts pārvaldes un pašvaldību pārstāvji, uzņēmēji un politiķi.

Ministru kabinets NAP2027 atbalstīja 25. februāra sēdē. NAP2027 kā galveno vidēja termiņa valsts attīstības plānošanas dokumentu apstiprina Saeima, bet  īsteno visas ministrijas, plānojot savu darbu un nozaru politiku, kā arī visi valsts iedzīvotāji ar aktīvu rīcību ikdienā un ilgtermiņā –  savas personiskās un valsts nākotnes labā.

Nacionālais attīstības plāns ir galvenais vidēja termiņa valsts attīstības plānošanas dokuments Latvijā. Tas ir Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030. gadam (Latvija2030) rīcības plāns un valsts attīstības un lielāko investīciju ceļa karte septiņu gadu garumā.

Aicinām Jūs iepazīties ar NAP2027 izvirzītajiem mērķiem, rādītājiem, izstrādes un uzraudzības procesu – infografikās (PKC mājaslapas NAP2027 Infografiku sadaļā).

Iepazīstieties ar NAP2027 prioritātēm un video par tām (PKC mājaslapas NAP2027 Prioritāšu sadaļā). Ar visu sešu NAP2027 prioritāšu video varat iepazīties arī PKC Youtube kanāla videoklipu sadaļā.

Papildu informācija par NAP2027 PKC mājaslapā: https://www.pkc.gov.lv/nap2027

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI