DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ekskursijas atsāk Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 10. jūnija interesentiem atkal pieejamas ekskursijas Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centā. Centrs atrodas Baltijas jūras krastā – netālu no Ventspils, Irbenē, kur darbojas un ir apskatāms pasaulē 8. lielākais radioteleskops.

Bijušajā Padomju armijas pilsētiņā “Zvaigznīte” - kādreiz stingri slepenā objektā, kas daudzus gadus kā vieta nebija redzama nevienā kartē un, par ko nedrīkstēja pat nojaust atradās centrs, no kurienes Padomju savienība izspiegoja Rietumus. Šobrīd šeit darbojas un apmeklētājiem ir pieejams Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs, kas ekskursiju laikā atklāj dažādus noslēpumus, kas glabājušies šeit līdz pat PSRS armijas teritorijas atstāšanai.  

Irbenes radioteleskopa apmeklējums sniegs ieskatu daudzu interesantu eksponātu izziņā. Ekspozīcijā apskatāmas kādreiz izmantotās rakstāmmašīnas un darbinieku istabiņas, iekārtas, kas tika izmantotas teleskopa darbināšanai.

Šobrīd radioteleskopa paraboliskās antenas tiek izmantotas starpzvaigžņu vides objektu novērojumos, Saules radionovērojumos, asteroīdu un Zemei tuvo mākslīgo ķermeņu, to skaitā kosmisko atlūzu radiolokācijā, sevišķi lielas bāzes interferometrijas novērojumos, sekojot objektiem ārpus Saules sistēmas.

Ekskursijas programmā ietilpst:

  • Pastaiga pa Irbenes teritoriju apkārt radio teleskopam RT – 32;
  • RT – 8 torņa apskate un tajā izvietotās ekspozīcijas par RT – 32 un RT – 16 darbību PSRS laikā;
  • Pie RT – 8 izvietotās “vecās” RT – 16 antenas apskate;
  • Pārgājiens pa pazemes tuneli.

Ekskursijas laiks ~ 1,5h, LV, ENG un RU valodās, tikai gida pavadībā pēc iepriekšēja pieraksta.

Lai pieteiktos ekskursijai, nepieciešams sūtīt e-pastu uz adresi: infovirac@venta.lv vai zvanīt uz 29230818 (tikai darba dienās).

Plašāka informācija: http://virac.eu/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI