DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Noskaidroti konkursa “Klimata vēstnieks 2020” Latvijā uzvarētāji

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau ceturto gadu Pasaules Dabas Fonds un Tetra Pak Latvija organizē konkursu Latvijā “Klimata vēstnieks” un šogad XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku periodā konkursa mērķis bija izcelt un godināt jauniešus, kuri savā ikdienā veic ieguldījumu dabas saglabāšanā, iedvesmojot līdzcilvēkus skolā, apkaimē, pašvaldībā. Sveicam uzvarētājus Matīsu Kārli Ļitvinu nominācijā “Dabai draudzīga dzīvesveida vēstnieks” un Pļaviņu novada ģimnāzijas Ekopadomi nominacijā “Dabai draudzīga dzīvesveida vēstnieks/kolektīvs”.

Klimata vēstnieks Pumpuru vidusskolas 10.klases skolnieks Matīss Kārlis Ļitvins atzīst, ka ikviens var kļūt par klimata vēstnieku, praktiski darot dažādas lietas ikdienā, runājot par tām ar vienaudžiem un neatlaidīgi tiecoties uz mērķtiecīgāku rīcību. Matīss aktīvi līdzdarbojas Vides izglītības fonda Ekoskolu programmā, organizē pasākumus un aktualizē vides jautājumus skolā, ir piedalījies LTV1 erudīcijas spēlē skolēniem “Gudrs, vēl gudrāks” un pierāda sevi dažādās olimpiādēs un ārpusskolas aktivitātēs. Viņš 12 gadus dejo JKC deju kolektīvā „Zītariņš”.

Matīss saka: “Man ir svarīga vide, tāpēc ka tajā dzīvojam. Mēs esam atbildīgi par to, kā mēs pret vidi izturamies. Tas, ko videi esam nodarījuši, nebūt nav labi, un daba rāda to, ka mums tas ir jāpārstāj. Mēs patērējam par daudz, par daudz runājam par sevi un nedomājam par to, ko mēs atstājam aiz sevis. Šis tituls būs labs piemērs citiem, ka tas, ko es daru, nav nemaz tik pārpasaulīgi grūti vai tam būtu jāvelta ļoti daudz laika. Lielākā daļa no tā, ko es daru, man sagādā prieku!” Šobrīd jaunietis plāno iesaistīties aktivitātēs, lai uzrunātu jaunāko klašu skolēnus un stāstītu par klimata un dabas daudzveidības jautājumiem. Matīss turpinās būt vēstnieks vienaudžiem.

Pļaviņu novada ģimnāzijas Ekopadome aktīvi iesaista pašvaldību, organizē un vada izglītojošus pasākumus, nodarbības, zibakcijas, aicinot novada iedzīvotājus samazināt savu ietekmi uz klimatu. Skolā būtiski ir samazinājies pārtikas atkritumu daudzums, ieviestas dzeramā ūdens uzpildes stacijas, samazināts siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņš, ierosināts pašvaldībai sabiedriskos pasākumos atteikties no plastmasas trauku lietošanas, vides jautājumus integrē visos mācību priekšmetos.

Pļaviņu novada ģimnāzijas Ekopadomes vadītāja, 11. klases skolniece Viviāna Nikaļuka stāsta: “Skolā esam izskauduši plastmasas izmantošanu, šķirojam atkritumus, taupām resursus – elektroenerģiju un siltumenerģiju. Arī pārtikas atkritumus esam samazinājuši līdz minimumam, jo skolēniem pusdienās ir izvēles iespējas. Ir patiess prieks, gandarījums un lepnums par Ekopadomes darbu un iegūto titulu “Klimata vēstnieks 2020”. Tas būs stimuls turpināt iesākto, kā arī plānot un īstenot citas aktivitātes.

Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja vietnieks, Pļaviņu novada ģimnāzijas Ekopadomes pārstāvis Andris Ambainis: “Esam neizsakāmi lepni un priecīgi par mūsu novada ģimnāzijai piešķirto titulu “Klimata vēstnieks 2020”. Jau astoto gadu mūsu Ekoskolas jaunieši strādā roku rokā ar pašvaldību, piedaloties gan diskusijās, gan praktisku uzdevumu veikšanā vides uzlabošanai novadā. Novada attīstībai īpaši ir svarīga saikne starp pašvaldību un jauniešiem. Varam būt droši, ka mūsu novadā nākotnē domās arvien “zaļāk.” Ambainis apstiprina, ka kopā ar Ekoskolas pārstāvjiem un ēdināšanas uzņēmumu ir notikušas sarunas par to, kā samazināt pārtikas atkritumus, un rezultātā pārtikas atkritumu ir mazāk. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI