DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. martā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
4
4

LVĢMC izstrādājis četrus derīgo izrakteņu karšu pārlūkus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) izveidojis publiski pieejamus Latvijas derīgo izrakteņu atradņu digitālos datus. Tie apkopoti četrās kartēs – derīgo izrakteņu atradņu karte, kūdras atradņu un iegulu karte un divas derīgo izrakteņu krājumu bilances kartes.

Karšu pārlūki sniedz ērti un vienkārši izmantojamu informāciju par derīgo izrakteņu atradņu un iegulu novietojumu Latvijas teritorijā un ieguves vietām dažādos laika griezumos. Lai kartogrāfiskā informācija būtu vienkāršāk pārskatāma, tā ir sadalīta tematiski vairākos karšu pārlūkos atbilstoši specifikai un cilvēku interesēm.

Māra Brūne, LVĢMC Ģeoloģijas nodaļas vadītāja: “Pārlūki ir izmantojami plašam interesentu lokam, piemēram, valsts iestādēm un pašvaldībām, izglītības iestādēm, teritoriju attīstības plānotājiem, derīgo izrakteņu ieguvējiem un zemes īpašniekiem, kā arī citiem lietotājiem. Karšu pārlūki palīdz interesentiem iepazīties ar pieejamo digitālo informāciju ātrāk un efektīvāk, neizejot no darba vai mājām.”

Derīgo izrakteņu (būvmateriālu izejvielu, kūdras, sapropeļa un dziedniecības dūņu) atradņu kartē apkopota informācija par izsniegto ģeoloģisko dokumentāciju (derīgo izrakteņu atradņu pases, derīgo izrakteņu ieguves limiti, zemes dzīļu izmantošanas licences derīgo izrakteņu ieguvei) laika periodā no 2008.gada līdz 2019.gadam. Papildus derīgo izrakteņu atradņu karšu pārlūks satur arī ģeotelpisko informāciju par derīgo izrakteņu atradnēm, kurās no 2009.gada līdz 2019.gadam akceptēti derīgo izrakteņu krājumi.

Kartē “Informatīva ģeotelpiskā informācija par kūdras atradnēm un iegulām” iespējams apskatīt kūdras purva robežas un kūdras tipus atbilstoši Eiropas reģionālā attīstības fonda projekta “Inovācijas kūdras izpētē un jaunu to saturošu produktu izveidē” (projekta Nr. 2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/037) apkopotajiem un digitalizētajiem Valsts ģeoloģijas fonda datiem. Karšu pārlūks satur informāciju arī par kūdras atradnēm, kurām ir izsniegta ģeoloģiskā dokumentācija (derīgo izrakteņu atradņu pases, derīgo izrakteņu ieguves limiti, zemes dzīļu izmantošanas licences derīgo izrakteņu ieguvei) laika posmā no 2009.gada līdz 2019.gadam.

Derīgo izrakteņu (būvmateriālu izejvielu, kūdras, sapropeļa un dziedniecības dūņu) krājumu bilances kartē iespējams apskatīt 2018. gadā iekļauto ieguves vietu vai atradņu poligona kartogrāfiskos datus un 2015.-2017. gadam iekļauto atradņu punktveida shematiskus datus.

Pazemes ūdeņu krājumu bilances kartē par 2017.-2018.gadu iespējams iepazīties ar attiecīgajā laika perioda spēkā esošo pazemes ūdeņu atradņu ģeotelpisko ievietojumu Latvijas teritorijā, kas sastrukturētas pēc iegūstamā pazemes ūdeņu veida. Katras ģeotelpiskais punkts satur informāciju par atradnes nosaukumu, iegūstamo pazemes ūdeņu veidu un ekspluatēto pazemes ūdeņu nesējslāni, akceptēto/apstiprināto pazemes ūdeņu krājumu apjomu (m3/dienā) un iegūto pazemes ūdeņu izmantošanas mērķi.

Karšu pārlūki izveidoti ArcGIS Online, izmantojot LVĢMC Valsts ģeoloģijas fonda materiālus un ģeoloģisko dokumentāciju.

Video pamācības:

Slāņu pievienošana un informācijas meklēšana

Objektu identificēšana, mērīšana un fona karšu pieslēgšana

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI