DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: tehnoloģiskais progress rada izaicinājumus ārlietu, drošības u.c. jomās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents šodien, piedaloties 13 parlamentāro Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu prezidentu sanāksmē (t. s. Arajološas sanāksmē) uzsvēra, ka Eiropas drošībai svarīgi temati līdztekus aizsardzībai ir kiberdrošība, klimata jautājumi, kā arī mazo valodu nākotne.

Pēc prezidenta sacītā, tehnoloģiskais progress rada lielas iespējas publiskajā telpā un arī valstu digitālo pakalpojumu jomā, tomēr tas nozīmē arī iespējamu kiberapdraudējumu un izaicinājumus starptautiskajai likumdošanai tikt līdzi laikam. Tāpat pieminams apdraudējums, ko dažādā veidā var izsaukt klimata pārmaiņas. “Drošība maksā, bet tas ir mūsu visu Eiropas valstu interesēs,” izteicās prezidents.

E. Levits pievērsa kolēģu uzmanību arī tādam jautājumam kā Eiropas kultūru dažādības un mazo valodu nākotne. “Šodien Eiropas Savienības kopējā tirgū lielu lomu ieņem tikai pāris valodas, bet tehnoloģiskais progress paredz jaunas iespējas, kā izmantot mākslīgā intelekta sniegumu mašīntulkošanas jomā, kas palīdzētu lielākai sociālai vienlīdzībai starp ES pilsoņiem,” sacīja prezidents. Jāpiebilst, ka Latvijas kompānija “Tilde” ir sasniegusi pasaules atzinību, trīskārt iegūstot Pasaules Mašīntulkošanas balvu.

Savukārt, runājot par Eiropas ekonomiskajiem un migrācijas jautājumiem, Latvijas prezidents uzsvēra solidaritātes vērtību, kas ietverta arī Latvijas Satversmē. Tāpat E. Levits akcentēja patiesas kohēzijas nepieciešamību ES, kā arī nepieciešamību stiprināt Eiropas sociālo pīlāru, jo to šodienas apstākļos sagaida Eiropas pilsoņi.

Sanāksmes noslēgumā Valsts prezidents Egils Levits rosināja ES dalībvalstis tuvāko piecu gadu laikā apsvērt ES pamatlīgumu atjaunināšanu atbilstoši laikmeta vajadzībām ārlietu, drošības un citās jomās. E. Levits uzsvēra: “Kopš Lisabonas līguma pieņemšanas ir pagājuši 10 gadu, un laikmeta modernie izaicinājumi liek atjaunināt ES pamatlīgumus atbilstoši mūsdienu realitātei.”

Atēnu deklarācija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI