DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
2
2

LLPA: IZM ir jāfinansē pedagogu algas, lai pašvaldības varētu finansēt brīvpusdienas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vērtējot no efektīvas resursu sadales skatupunkta, nesen izskanējušais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikums uzticēt 1.-4. klašu skolēnu brīvpusdienu finansēšanu pašvaldībām ir apsverams tikai pie tāda nosacījuma, ja IZM no pašvaldībām pārņem pirmsskolas pedagogu algu finansēšana pilnā apmērā. Tā uzskata Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri.

Jāatgādina, ka brīvpusdienas no valsts budžeta tiek apmaksātas visiem 1.- 4.klašu skolēniem. Tas izmaksā nepilnus 20 miljonus eiro gadā. Par šiem līdzekļiem ar bezmaksas maltīti tiek nodrošināti aptuveni 80 000 bērnu. LLPA piekrīt uzskatam, ka pašvaldības daudz efektīvāk sadalīs brīvpusdienām paredzēto finansējumu, turpinot apmaksāt pusdienas visiem pirmo četru klašu skolēniem vai arī tikai tiem bērniem, kuriem patiešām nepieciešams sociālais atbalsts. Piemēram, bērniem no daudzbērnu ģimenēm vai sociāli mazāk aizsargātām ģimenēm. Taču šādā gadījumā valstij ir jāuzņemas pirmsskolas pedagogu algu finansēšana. Ja valsts nodod pašvaldībai funkciju, ir jāseko arī finansējumam. Šobrīd tiem pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecumā no 1,5 līdz 4 gadiem, atalgojums tiek nodrošināts no pašvaldību budžeta. Tas nozīmē, ka atalgojuma lielumu ietekmē katras pašvaldības finansiālās iespējas.

"LLPA varētu atbalstīt IZM priekšlikumu par brīvpusdienu apmaksu no pašvaldību budžeta, taču ar nosacījumu, ka valsts turpmāk uzņemsies pirmsskolas pedagogu darba algu finansēšanu," uzsver LLPA izpilddirektors Viktors Valainis.

Par LLPA

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23. augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomiskaj , saimnieciskajs un kultūras jomā starp Latvijas Republikas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas – Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI