DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Valmierā pirmo reizi notiks diskusija par sporta iespējām diasporas politikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

13.jūlijā no plkst.14.00 – 15.00, dienā, kad Valmiera būs kļuvusi par Eiropas BMX centru, pulcējot uz čempionātu 1060 dalībniekus no 30 valstīm, pirmo reizi notiks diskusija par sporta iespējām diasporas politikā. Diskusiju “Sports un diaspora - neizmantotais potenciāls” organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Eiropas Latviešu apvienību.

Diskusijā aicināti piedalīties Izglītības un zinātnes ministre - Ilga Šuplinska, Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos - Aivars Groza, Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs - Jānis Baiks, divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā - Māris Štrombergs, viena no Berlīnes maratona organizatorēm - Ieva Kunga, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa padomnieks - Jānis Upenieks un Latvijas Triatlona federācijas prezidents - Aigars Strauss.

Diskusijas organizētāji uzsver, ka sporta izglītība un karjeras iespējas šajā jomā ir līdz šim par zemu novērtēts virziens diasporas sadarbības un reemigrācijas politikā, taču ar augstu potenciālu. Šajā jomā pastāvošās pašizaugsmes, treniņu un sadarbības iespējas ir ne tikai interesants piedāvājums diasporas bērniem un jauniešiem, bet arī var likt pamatus plašākai reemigrācijas un pārrobežu sadarbības kustībai. 

Diskusiju vadīs Eiropas Latviešu apvienības priekšsēde Elīna Pinto. “Diskusijā vēlos uzsvērt sporta saliedējošo spēku pāri ģeogrāfiskajām un valodas robežām, kas ir ļoti būtiski diasporas - un īpaši jauniešu - saiknes stiprināšanai ar Latviju. Piedzīvojot Latviju caur sportu - īpaši tādā sporta pilsētā kā Valmiera - jaunie sporta talanti ieraudzīs Latviju kā vietu, kur pašrealizēties, veiksmīgi attīstīt savas spējas un idejas. Dažādas sadarbības iespējas ļautu, ne tikai lepoties ar Latvijas sporta zvaigznēm sacensību dienās, bet ik dienas stiprināt sportisko garu un lepnumu par Latviju,” diskusijas motivāciju stāsta E.Pinto.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks uzsver: “Sports veicina patriotismu un lepnumu par savu tautu, par savējiem. Līdzjušanā sporta talantiem un sasniegumiem rodas īpaša kopības sajūta. Vienmēr priecājos, ka Latvijas sporta talanti ir gatavi strādāt ar bērniem un jauniešiem Latvijā, veltīt viņiem savu laiku, profesionālās zināšanas un pieredzi. Sports ir joma ar lielu diasporas sadarbības potenciālu.”

Vai un kā sports var saliedēt Latvijas cilvēkus pāri ģeogrāfiskajām robežām un veicināt Latvijas ieguvumus – ekonomikai, reemigrācijai un starptautiskā tēla veidošanai, varēs uzzināt piedaloties diskusijā klātienē Vidzemes Olimpiskā centra Notikumu zālē, Rīgas ielā 91, Valmierā vai sekojot līdzi diskusijas norisei Vidzemes Olimpiskā centra un Valmieras pilsētas Facebook lapās 13.jūlijā no plkst. 14.00 – 15.00.

Diskusija tiek organizēta laikā,  kad pirmo reizi Valmierā no 7. – 14.jūlijam notiek Vidzemes un ārvalstu latviešu jauniešu nometne “Olimpiskais kvants”. Nometnes mērķis ir saglabāt un stiprināt diasporas jauniešu saikni ar Latviju un Valmieru un veicinātu nacionālās identitātes stiprināšanu caur kopēju mīlestību pret sportu, latviešu valodu, Latvijas dabu un kultūru. Nometni finansē Izglītības un zinātnes ministrija un Valmieras pilsētas pašvaldība. To organizē Valmieras pilsētas pašvaldība, Eiropas Latviešu apvienība un Vidzemes Olimpiskais centrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI