DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Kazdangā atklaj Vasaras bibliotēku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

       Šovasar Aizputes novada Kazdangas pagasta bibliotēka atklāja “Vasaras Bibliotēku” – vietu, kur bērni var lasīt grāmatas, spēlēt spēles, zīmēt, savukārt, māmiņas ar bērniem apvienot pastaigu ar literatūras lasīšanu svaigā gaisā un sakoptā vidē. Vasara bibliotēka ir tapusi ar Aizputes novada domes Biedrību un nodibinājumu projektu konkursu un biedrību “Kodols”.

Tā kā Kazdangas bibliotēkā atrodas otrajā stāvā, māmiņām ar  bērnu ratiem vai maziem bērniem ir grūtības to apmeklēt, un “Vasaras Bibliotēka” ir risinājums vismaz uz laiku. “Ārpustelpu dzīve ar darbošanos, dabas klātbūtnes piedzīvošana un sociālā pieredze ir pamats labai bērnu veselībai, un, lai palielinātu bērnu vēlmi lasīt, līdzdarboties, sadarboties, mācīties veidot dialogu ar citiem bibliotēkas apmeklētājiem vai vienaudžiem vēlos dažādot bibliotēkas piedāvāto pakalpojuma klāstu, rast bērniem un pieaugušajiem pagasta iedzīvotājiem iespēju brīvo laiku pavadīt ar pievienoto vērtību - lasīt un vienlaikus būt dabā,” stāsta projekta autore, Kazdangas bibliotekāre Zinta Miezīte.

Projekta mērķis ir ar āra bibliotēkas radīšanu izveidot publiski pieejamu, labiekārtotu pievilcīgu vidi, kur iedzīvotājiem un viesiem darboties un atpūsties - lasīt, zīmēt, spēlēt spēles un piedalīties radošās darbnīcās.

Projekta autore Zinta Miezīte stāsta, ka iedvesma idejai no piemērs par Ziemeļlietuvas Plunģes bibliotēku, kur ir šāda āra bibliotēka. Latvijā arī Balvos ir līdzīga jau kopš 2017. gada, savukārt, Aizputes novada Cīravā ir āra bibliotēkas pastaigu taku malās. Kazdangas āra bibliotēka atšķiras ar to, ka ir vairāk vērsta uz darbošanos un spēlēšanos, ne tikai lasīšanu.

“Manā bērnībā bija sods, ja vecāki aizliedza iet laukā,” stāsta Zinta Miezīte. “Tagad ir otrādi  - sods, ja dzen laukā darboties. Bibliotēkai visapkārt ir skaisti sakopts parks, un būtu grēks būtu to neizmantot,” smejas Zinta.

“Vasaras bibliotēka” ir monumentāls skapis ar stikla vitrīnām, kura pirmajā stāvā ir plaukts ar spēlēm un rotaļlietām. Pie tā atrodas ērts sols ar spilveniem. Skapī esošās grāmatas nav bibliotēkas uzskaitē, bet gan tiek liktas no dāvināto klāsta. “Pagaidām doma, ka grāmatu skapja klāstu nomainīšu ik pa 2 nedēļām. Ja kāds vēlēsies lasīt laukā jaunākās avīzes un žurnālus, tad gan tie būs jāsaņem bibliotēkā, kur reģistrēšu lasītāju,” teic Zinta Miezīte. Šogad vasaras āra bibliotēkā paredzētas floristikas darbnīcas, zīmēšanas nodarbības un “Pūčulēnu skola” – Grāmatu starts (lasīšanas veicināšanas programma pirmskolas vecuma bērniem). Tā kā bibliotēkai ir laba sadarbība ar bērnudārzu, tad saulainā laikā te būšot vieta, kur iepazīstināt ar jaunākajām bērnu grāmatām. “Domāju, arī nākamajā vasarā čakli darboties un izmantot āra lasītavu. Tā kā lasītavai grāmatu skapis un krēsli ir gatavoti no koka, paredzēts, ka ziemā tos novietosim telpās, bet pavasarī atkal nesīsim laukā. Pavadot šo vasaru, sapratīšu, kas vēl trūkst un ko vajadzētu uzlabot āra bibliotēkā,” saka Kazdangas bibliotekāre un aicina visus uz Kazdangu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI