DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
9
9

Pasaules tendence – pacientiem saudzīga ķirurģija Rīgas 1.slimnīcā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Mūsu slimnīca pacientiem nodrošina unikālu iespēju saņemt Eiropā plaši pielietotu, bet Latvijā tikai Rīgas 1. slimnīcā pieejamu ķirurģisku ārstēšanu. Operācijas veic augsti kvalificēti un profesionāli speciālisti, izmantojot slimnīcas iegādātās jaunākās medicīniskās iekārtas un modernākās tehnoloģijas”, norāda Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētāja, daktere Natālija Zlobina.

Pasaules tendences ķirurģijā vērstas uz pacientam saudzīgākām metodēm, tas nozīmē, ka iegriezumi ķermenī ir minimāli, vai to vispār nav. Tā saucamā mazinvazīvā pieeja, salīdzinot ar atvērta tipa operācijām, ir precīzāka, ar mazāku komplikāciju risku, ātrāku atveseļošanos un atgriešanos aktīvajā dzīvē. 

Ķirurgs Vjačeslavs Popkovs vienīgais Latvijā veic transanālās endoskopiskās mikroķirurģijas operācijas, kas ir bez griezumiem vēderā. Šī modernā tehnoloģija nodrošina iespēju saudzīgi izņemt taisnās zarnas pirmsvēža jaunveidojumus. Dakteris Vjačeslavs Popkovs teorētiskās zināšanas un praktisko pieredzi šāda veida operāciju veikšanai apguvis Itālijā un Holandē. Turklāt iekārtas, ar ko strādā ārsts, ir vienīgais šāda veida specializētais aprīkojums Latvijā. 

Savukārt Dr.habil.med. neiroķirurgs, vertebrologs Igors Aksiks ir vienīgais Latvijā, kas veic mikrodiskektomijas jeb muguras starpskriemeļu diska trūces operācijas ar endoskopijas metodi. Operācija ir saudzējoša mīkstajiem un muskuļu audiem, jo tiek izpildīta rentgena kontrolē caur vienu endoskopijas tubusu 0,8 cm diametrā precīzi diska trūces vietā, un praktiski noris bez asins zuduma. 

Rīgas 1.slimnīca viena no retajām Latvijā piedāvā mūsdienīgo prostatas adenomas ķirurģisko ārstēšanu – prostatas enukleāciju, pielietojot holmija lāzeri (HOLEP). Šī ķirurģiskā manipulācija tiek veikta bez griezumiem, ārsts urologs caur urīnizvadkanālu ar speciālas lāzera stīgas palīdzību aizkļūst līdz prostatai, veic hiperplastisko izmainīto daļu pakāpenisku izņemšanu, sasmalcināšanu un evakuāciju no urīnpūšļa. Uroloģijas nodaļas atbildīgais ārsts Alvis Laukmanis darbu ar holmija lāzera tehnoloģiju apguvis Kembridžā, Lielbritānijā.

 
Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētāja, ārste anestezioloģe, reanimatoloģe, transfuzioloģe Natālija Zlobina uzsver, ka slimnīcā radīti visi priekšnosacījumi sekmīgai plaša profila operāciju norisei un kvalitatīvam rezultātam. Tas nodrošināts, pateicoties mērķtiecīgām investīcijām modernās tehnoloģijās un iekārtās, kā arī augsta līmeņa profesionāļu piesaistei. Deviņās operāciju zālēs tiek veiktas sarežģītas svara samazināšanas jeb bariatriskās operācijas, locītavu artroskopijas, operācijas nierakmeņu slimības gadījumā, galvas un muguras smadzeņu operācijas ar specializēto neiroķirurģisko mikroskopu, ausu, kakla un deguna operācijas ar mikroskopu pieaugušajiem un bērniem, un daudzas  daudzas citas.

Kopumā Rīgas 1.slimnīca piedāvā mūsdienīgas operācijas vispārējās ķirurģijas, neiroķirurģijas, uroloģijas, ginekoloģijas, proktoloģijas, endokrīnās ķirurģijas, fleboloģijas, torakālās ķirurģijas, oftalmoloģijas, otolaringoloģijas un traumatoloģijas – ortopēdijas jomās. Veicot laparaskopiskas operācijas, papildus iespējams izmantot 3D tehnoloģiju, kas ļauj ķirurgam pārredzēt darba “lauku” trīs dimensiju attēlā un, daudzkārt paaugstinot operācijas precizitāti, sasniegt kvalitatīvu rezultātu.

Pēcoperācijas uzraudzība un aprūpe tiek nodrošināta renovētajās stacionāra nodaļās vai intensīvās terapijas nodaļā, kur dzīvībai svarīgu funkciju monitoringu veic ar jaunākās paaudzes aprīkojumu.
  
Par SIA “Rīgas 1.slimnīca”

Rīgas 1.slimnīca ir labi pārvaldīta publiskā sektora veselības aprūpes iestāde. 2018.gadā slimnīca strādāja ar 17,2 miljonu eiro apgrozījumu, 0,92 miljoni eiro peļņu, sniedza 484 tūkstošus pakalpojumu. Slimnīcā ieviesti labas pārvaldības un vadības procesi, kas nodrošina cenu un izmaksu efektivitātes ziņā vienus no pieejamākajiem pakalpojumiem valstī. Slimnīca piedāvā gan valsts apmaksātos pakalpojumus, gan maksas pakalpojumus.

Pašlaik 1.slimnīcā strādā 799 darbinieki, personāls veselības aprūpes pakalpojumus nodrošina, izmantojot mūsdienīgu aprīkojumu, jaunākās metodes un medicīnas tehnoloģijas. Slimnīca piedāvā plašus diagnostikas, ārstēšanas, rehabilitācijas un profilakses pakalpojumus, kā arī nodrošina iespējas savlaicīgi rūpēties par veselību un saglabāt to ilgtermiņā.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI