DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Lielo pilsētu asociācija ar satiksmes ministru pārrunā nozares aktualitātes

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai pārrunātu aktuālos jautājumus, kas skar pašvaldības, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri 10. aprīlī tikās ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu. Tika apspriests plašs jautājumu loks, tostarp sabiedriskā transporta maršrutu tīkla optimizācija, dzelzceļa elektrifikācija, "Rail Baltica" projekta norise un autoceļu uzturēšana un sakārtošana.

Tikšanās laikā T. Linkaits LLPA pārstāvjus informēja par Satiksmes ministrijas prioritātēm. Kā savu nozīmīgāko uzdevumu ministrs minēja sabiedriskā transporta maršrutu tīkla optimizāciju. Saskaņā ar ministrijas iecerēm, turpmāk sabiedriskā transporta tīkla "mugurkauls" būs dzelzceļš, bet satiksmes autobusi nodrošinās pārvadājumus maršrutos, kur dzelzceļa satiksme nav pieejama. Saskaņā ar ministra teikto, šobrīd autobusi daudzviet dublē dzelzceļa maršrutus, tādējādi nenodrošinot racionālu budžeta līdzekļu izmantošanu, jo valsts vienā maršrutā dotē pārvadājumus gan dzelzceļam, gan autobusu satiksmei. T.Linkaits uzsvēra, ka jauno koncepciju maijā plānots izskatīt valdībā, lai to varētu ieviest no 2021. gada.

Ņemot vērā, ka ministrijas prioritāte ir elektrovilcienu satiksmes attīstība, ministrs pauda cerību par ieilgušā elektrovilcienu iepirkuma sekmīgu noslēgumu. Ministrs   tāpat informēja par "Rail Baltica" projekta norisi, paužot cerību, ka izdosies to pabeigt noteiktajā termiņā – 2026. gadā. Svarīgs uzdevums ir dzelzceļa elektrifikācijas projekts maršrutā Rīga–Daugavpils, projekta otrajā kārtā plānots elektrificēt arī dzelzceļa līniju Krustpils–Rēzekne.

Autoceļu uzturēšanas jomā ministrija plāno atvērt tirgu privātajiem komersantiem, taču darīšot to, ņemot vērā Igaunijā pieļautās kļūdas. Ministrs uzsvēra, ka mantojumā ir saņemts neliels budžets autoceļu tīkla uzturēšanai kārtībā, tāpēc tiek apsvērtas iespējas nodrošināt ārējo finansējumu, neizmantojot valsts budžeta līdzekļus. Kā finansējuma avotu T.Linkaits minēja arī privāto uzņēmēju līdzekļus, izmantojot publiskās un privātās partnerības instrumentu, kā tas jau notiek Ķekavas apvedceļa projekta ietvaros.

"LLPA biedriem īpaši aktuāls ir jautājumu loks, kas skar sabiedriskā transporta attīstību, "Rail Baltica" projektu, bēdīgā stāvoklī esošo autoceļu atjaunošanu un valdības plānu pilnveidot autoceļu finansēšanas modeli. Šī bija pirmā mūsu tikšanās ar satiksmes ministru, kuru var raksturot kā informatīvu, taču šī noteikti nav pēdējā, jo risināmo jautājumu patiešām ir daudz, jo īpaši kontekstā ar reģionālo reformu. Par daudziem no tiem ir sagaidāmas karstas debates," atzīmēja LLPA izpilddirektors Viktors Valainis.

Tikšanās laikā LLPA biedri tika informēti par virkni citu Satiksmes ministrijas uzsākto darbu. Piemēram, par jauna taksometru nozares regulējuma izstrādi un ostu pārvaldības modeļa pārskatīšanu. Tika pārrunātas arī citas ministrijas darbības prioritātes, kas ietvertas deklarācijā par Ministru prezidenta K.Kariņa vadītā Ministru kabineta darbību un noteiktajiem uzdevumiem.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23. augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas Republikas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI