DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Latvijas Lauksaimniecības muzejs un K. Ulmaņa piemiņas muzejs “Pikšas” aicina iepazīt maizes ceļu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 8. septembrī, sestdienā, no plkst.10:00 līdz 20:00, Latvijas Lauksaimniecības muzejs kopā ar Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeju “Pikšas” aicina apmeklēt Latvijas simtgades pasākumu “Lauki ienāk pilsētā” 11. novembra krastmalā, Rīgā, un ikvienam iepazīties ar maizes ceļu, kā 20.gadsimtā no grauda labības laukā tika veidota, arī šodien tik iecienītā, maizīte.

“Lauki ienāk pilsētā” diena sāksies ar lauksaimniecības tehnikas apskati no plkst.8:30, kas notiks pie Rīgas Motormuzeja S. Eizenšteina ielā 8, Rīgā. Laikā no plkst.10:30 līdz 11:30 no Rīgas Motormuzeja cauri Rīgai uz 11. novembra krastmalu brauks vēsturiskā un mūslaiku lauksaimniecības tehnika, demonstrējot tehnikas attīstību pēdējo 100 gadu laikā. Braucienā Latvijas Lauksaimniecības muzejs piedalīsies un skatītājiem darbībā izrādīs tādus savulaik traktortehnikas grandus kā T – 16 (tautā sauktu - šasija); T -150K un K – 700.

Visas dienas garumā ikvienam apmeklētājam būs iespēja iziet muzeju veidoto maizes ceļu, kurā varēs apskatīt tādas savulaik modernas un joprojām darba kārtībā esošas 20. gadsimta sākumā Latvijā “Zemkopības mašinu fabrikas, čuguna un misiņa lietuves sabiedribā “Imanta”” ražotās – sēklu tīrāmo un vētījamo mašīnu, ekseļmašīnu un kuļmašīnu “Imanta”, kā arī uzzināt, kas ir graudu trijeris, tecila un pat galda dzirnavas un kas ar tām jādara, lai tiktu pie ikdienišķās maizītes.

Savulaik 1924. gadā “sabiedribas “Imanta”” desmit gadu fabrikas pastāvēšanas laikā nebija saņemta neviena slikta atsauksme, tāpēc sēklu tīrāmās un vētījamās mašīnas ražošanas apjomi tika palielināti no 1500 – 5000 mašīnas gadā. Savukārt kuļmašīnas Latvijā beidza ražot 1958. gadā, no kurām līdz mūsdienām darba kārtībā ir saglābts vien neliels skaists un viena no tām būs aplūkojama arī pasākumā “Lauki ienāk pilsētā”.

“Lauki ienāk pilsētā” būs stāsts par nozīmīgākajām zemkopības jomām, produktiem, pakalpojumiem un izglītību, par lauku un pilsētu mijiedarbību, par lauksaimniecības un valsts attīstību no valsts dibināšanas līdz valsts simtgadei, ar nolūku parādīt lauku reģionu un zemkopības nozīmi valsts tautsaimniecības attīstībā.

Ikvienā no pasākumā pārstāvētajām nozarēm katrs apmeklētājs pats varēs pamēģināt, piedalīties, pieskarties, pasmaržot, izgaršot, sadzirdēt un ieraudzīt to, ko ikdienā dara lauksaimnieki, mežsaimnieki, dārzkopji, biškopji un zivsaimnieki. Būs iespējams piedalīties produktu tapšanā – uzzināt, kā rodas piens, kā top maize, kas nes medu. Šī ir iespēja pašā Rīgas centrā ieraudzīt īstas graudu kaltes un pat 7 metrus augstu graudu glabāšanas torni, izpētīt traktoru, iekāpt kombainā, apskatīt mājlopus un izzināt zivju kūpināšanas procesu.

Iepazīsim Latvijas muzejus, to izstādes un ekspozīcijas, izzināsim vietējo vēsturi, tradīcijas un kultūru! Pasākumā var tikt filmēts un fotografēts un tas var tikt izmantots publicitātes nolūkos!

Vairāk par “Lauki ienāk pilsētā” norises programmu var uzzināt pasākuma vietnē (http://flla.lv/LaukiIenakPilseta/).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI