DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Klimats: deputāti pieņem likumu CO2 izmešu samazināšanai un mazoglekļa inovāciju atbalstam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Deputāti otrdien pieņēma likumu, kas samazinās rūpniecības radīto CO2 izmešu apjomu. Tas būs solis ceļā uz Parīzes klimata vienošanās saistību izpildi.

Jaunais likums, par kuru jau panākta neoficiāla vienošanās ar dalībvalstu ministriem, paātrinās kvotu samazinājumu ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas (ETS) ietvaros. ETS nosedz apmēram 40% ES radīto siltumnīcefekta gāzu izmešu. Jaunas likums paredz:

  • No 2021. gada ik gadu par 2,2% samazināt tirgū pieejamo kvotu daudzumu (pašlaik paredzēto 1,74% vietā). Šo rādītāju paredzēts pārskatīt un vēl paaugstināt ne agrāk kā 2024. gadā;
  • dubultot ETS tirgus stabilitātes rezerves spēju nepieciešamības gadījumā samazināt tirgū pieejamo kvotu daudzumu. Šo mehānismu iedarbinot, tas vienā izsoles gadā spētu par 24% samazināt pieejamo kvotu daudzumu, tā paaugstinot to cenu un stimulējot izmešu samazinājumu.

Divi fondi inovāciju veicināšanai un pārejai uz mazoglekļa ekonomiku

Lai veicinātu mazoglekļa inovācijas, likumprojekts paredz izveidot "modernizācijas fondu", kas sniegtu atbalstu enerģijas sistēmu modernizācijai trūcīgākajās ES dalībvalstīs. Deputāti noteica stingrākus finansējuma nosacījumus, un fonda līdzekļi nebūs pieejami ar oglēm saistītu projektu īstenošanu (izņēmums – centralizētā siltumapgāde nabadzīgākajās valstīs).

Tāpat paredzēts izveidot "inovācijas fondu", lai atbalstītu projektus atjaunojamās enerģijas, CO2 uztveršanas un uzglabāšanas un mazoglekļa inovāciju jomās.

Aizsardzība pret oglekļa noplūdi

Likuma mērķis būs arī ES rūpniecības pasargāšana no "ogļskābās gāzes noplūdes" jeb izmešu radītāju pārcelšanās uz valstīm ar mazāk stingrie noteikumiem. Visaugstākajam riskam pakļautie sektori ETS kvotas saņems par velti, bet mazāk apdraudētie bez maksas saņems 30% kvotu.

Citāts

EP ziņotāja Julie Girling (ECR, Apvienotā Karaliste) sacīja: "ETS joprojām ir ES klimata politikas stūrakmens. Mēs esam darījuši visu iespējamo, lai īstenotu vērienīgas izmaiņas noteikumos. Mēs risinājām virkni problēmu – sākot ar izmešu cenu, kas bija pārāk zema, lai ļautu tirgum darboties, un beidzot ar ļoti sarežģīto līdzsvaru starp vides politiku un Eiropas rūpniecības aizsardzību."

Nākamie soļi

Likums tika pieņemts ar 535 balsīm pret 104, 39 deputātiem atturoties. Tas vēl jāapstiprina ES Padomei, bet pēc tam tiks publicēts ES Oficiālajā Vēstnesī.

Papildu informācija

Paziņojums presei par balsojumu komitejā (09.11.2017, angļu valodā)

http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20171109IPR87713/co2-plans-to-cut-emission-allowances-and-fund-low-carbon-innovation-agreed

EP ziņotāja Julie Girling (ECR, Apvienotā Karaliste)

http://www.europarl.europa.eu/meps/lv/96956/JULIE_GIRLING_home.html

Procedūras dokumentācija

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?l=en&reference=2015%2F0148%28COD%29

EP Izpētes dienests: Post-2020 reform of the EU Emissions Trading System (angļu valodā)

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2017/614601/EPRS_BRI(2017)614601_EN.pdf

ES emisijas kvotu tirdzniecības sistēma (angļu valodā)

https://ec.europa.eu/clima/policies/ets_en

Bezmaksas foto, video un audiomateriāli

https://multimedia.europarl.europa.eu

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI