DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Starptautiskajā pretkorupcijas dienā Delna aicina Saeimu pieņemt trauksmes cēlēju aizsardzības likumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
9.decembrī pasaulē atzīmē Starptautisko pretkorupcijas dienu, bet 10.decembrī - Starptautisko cilvēktiesību dienu. Sabiedrība par atklātību - Delna (Delna), kas ir globālās pretkorupcijas organizācijas Transparency International nodaļa Latvijā, šajā laikā pievērsīs sabiedrības un politiķu uzmanību nepieciešamībai aizsargāt trauksmes cēlējus.

10.decembrī Delna piedalīsies pasākumā "Uzraksti vēstuli brīvībai" Kaņepes kultūras centrā, kur darbosies Delnas stends. No plkst.18.30 līdz 19.30 Delnas pārstāvji stāstīs par korupciju Latvijā un trauksmes cēlējiem kā pārmaiņu nesējiem, iesaistot apmeklētājus aktivitātēs un atbildot uz jautājumiem. Pasākums notiks sadarbībā ar kustību Amnesty International Latvija.

Pasākuma laikā Delna aicinās apmeklētājus parakstīt vēstuli Saeimai ar aicinājumu stiprināt trauksmes cēlēju aizsardzības likumprojektu. Vēstule ir pieejama parakstīšanai arī Delnas mājas lapā http://ej.uz/ubyu.

Trauksmes cēlējs ir cilvēks, kurš pamatojoties uz savu tiesisko apziņu un taisnīguma izjūtu, ziņo par pārkāpumu, kas kaitē vai var kaitēt sabiedrības interesēm. Jebkurš, kurš ikdienā piedzīvo vai pamana likuma pārkāpumus savā darba vietā var kļūt par trauksmes cēlēju.

Delna gada laikā konsultē vairākus desmitus trauksmes cēlēju, daudzi no tiem piedzīvo nievājošu līdzcilvēku attieksmi un nosodījumu. Sabiedrībā joprojām dzīvs padomju laiku stukača stereotips. Lai pārtrauktu ierēdņu klusēšanu un bezpalīdzības sajūtu, redzot pārkāpumus, pirmkārt jāmaina sabiedriskā doma. Trauksmes cēlēji rīkojas sabiedrības labā, bet stukači ziņo sava personīgā labuma dēļ, otrkārt, Saeimai jāpieņem trauksmes cēlēju aizsardzības likums, lai viņus pasargātu no izrēķināšanās pēc ziņošanas.

Saeima likumprojektu jau 2017.gada martā nodeva Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijai. Komisija likumprojektu pirmo reizi skatīja 6.decembrī un lēma veidot darba grupu, kas izskatīs iespēju veidot alternatīvo likumprojektu. Delnas ieskatā Saeimai jāstiprina esošā redakcija un likumprojekts jāpieņem.

Vairāk informācijas par 10.decembra pasākumu: https://www.facebook.com/events/897525517069432/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI