DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Kaņiera ezera salā palīdz saglabāt vērtīgu kadiķu audzi un uzlabo ūdensputnu ligzdošanas apstākļus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai palīdzētu saglabāt vērtīgu kadiķu audzi kā arī uzlabotu ligzdošanas apstākļus ūdensputniem, Kaņiera ezera salā aizvadīta Dabas aizsardzības pārvaldes un Pasaules dabas fonda kopīgā projekta “Dabas brīvdienas” talka, kurā iesaistījās brīvprātīgie talcinieki no uzņēmuma BTA.

"Esam pateicīgi uzņēmuma BTA brīvprātīgajiem, kuri palīdzēja paveikt būtisku darbu dabas daudzveidības saglabāšanai Kaņiera ezerā. Ar gandarījumu redzam, ka katru gadu sabiedrības interese iesaistīties kopīgos dabas saglabāšanas pasākumos pieaug. Šonedēļ paveiktais jau pavisam drīzā nākotnē nesīs nozīmīgus rezultātus – uzlabota dzīves vide gan Kaņiera ezerā ligzdojošo un caurceļojošo putnu populācijai, gan vērtīgajai kadiķu audzei," saka Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais valsts vides inspektors Kārlis Lapiņš.

Kaņiera ezers atrodas Ķemeru Nacionālā parka dabas lieguma un rezervāta zonās. Ar bagātīgajiem niedru labirintiem un seklo ūdeni šī ir putniem nozīmīga vieta gan ligzdošanas laikā, gan caurceļošanas laikā, lai atpūstos. Šeit novērotas teju 200 no 365 Latvijā sastopamajām putnu sugām un liela daļa no tām Kaņiera ezeru izvēlējusies ligzdošanai. Lai saglabātu putnu ligzdošanai labvēlīgos apstākļus, ir būtiski Kaņiera ezera salas regulāri attīrīt no ataugušajām krūmu atvasēm, jo ūdensputnu ligzdošanai vispiemērotākie ir biotopi ar zemu veģetāciju.

Pateicoties kaļķainajiem augšanas apstākļiem un regulārai zālāju apsaimniekošanai, daudzviet Kaņiera ezera piekrastē un uz tā salām izveidojušās kadiķu audzes. Mūsdienās ĶNP var lepoties ar vienām no lielākajām šī aizsargājamā biotopa "kadiķu audzes zālājos un virsājos" platībām Latvijā. Kadiķis ir izturīgs un pieticīgs augs, kas labi pacieš salu, taču citā  ziņā tas ir visai prasīgs – tam nepieciešama atklāta, saulaina vieta. Līdz ar to, lai šo kādreiz tik pierasto Latvijas ainavas elementu pasargātu no iznīcības, regulāri nepieciešams veikt apauguma novākšanas darbus kadiķu audzēs.

Pirms darba talciniekiem bija iespēja uzkāpt CEMEX putnu vērošanas tornī, lai no augšas varētu pavērot skaisto skatu uz Kaņiera ezeru, aplūkot tur sastopamās putnu sugas un novērtēt talkas vietu. Talka Kaņiera ezerā bija projekta "Dabas brīvdienas" šā gada pēdējā aktivitāte un sezonas laikā aizvadītas kopumā 13 talkas. Vairāk par projektu var uzzināt Pasaules dabas fonda tīmekļa vietnes sadaļā Dabas brīvdienas: http://www.pdf.lv/lv_LV/dabas-brivdienas/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI