DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Nevalstiskās organizācijas uzstāj uz sabiedrības iesaisti valsts budžeta veidošanā.

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Virkne nevalstisko organizāciju nosūtīja vēstuli augstākajām valsts amatpersonām un politiķiem, aicinot ievērot atklātības un labas pārvaldības principus valsts budžeta veidošanā. Nevalstiskās organizācijas norāda, ka sabiedrības strukturēta iesaiste valsts budžeta veidošanā ir nozīmīgs demokrātiskās līdzdalības princips, kas sasaucas ar Satversmes preambulā nostiprināto Latvijas valsts uzdevumu - gādāt par Latvijas tautas labklājību. Taču, vērtējot procesu, kādā ticis pieņemts 2018.gada valsts budžets, nevalstiskās organizācijas secina, ka nav pilnvērtīgi nodrošināts tas, ka budžeta pieņemšanas procesā būtu uzklausītas sabiedrības intereses un vajadzības.

Nevalstiskās organizācijas vēstulē norāda, ka tās organizācijas, kas pārstāv sabiedrības intereses, nevis biznesa intereses, kā arī daudzas nozaru organizācijas, netika iesaistītas diskusijās par valsts budžetā iestrādājamām prioritātēm. Piešķirtais finansējums noteiktām organizācijām un jomām nav ticis izdiskutēts ar nozari un nav skaidrs, kādi bija argumenti, izlemjot par labu vienai vai otrai jomai.

Tāpat nevalstiskās organizācijas atkārtoti aicina valsts pārvaldi izstrādāt visaptverošu valsts budžeta finansējuma pārdales mehānismu, kurā visām ieinteresētajām pusēm tiek nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas iesniegt priekšlikumus Finanšu ministrijā budžeta izstrādes procesā, ja nozaru ministrijas tos nevirza, kā savas prioritātes, kā arī nevalstiskā sektora horizontālos jautājumus un pārnozariskos jautājumus virzīt centralizēti, iesniedzot prioritātes Valsts kancelejā.

Vienlaikus nozare uzsver, ka Latvijā nevalstiskās organizācijas īsteno ievērojamu skaitu valsts funkciju, tā faktiski uzņemoties sociālā partnera lomu, kas nozīmē to, ka nevalstisko organizāciju pārstāvības mehānismam sarunās ar valdību, kas šobrīd ir NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padome,  nepieciešams nodrošināt līdzvērtīgu statusu un līdzdalības iespējas, kādas tās ir Nacionālā trīspusējās sadarbības padomei, tai skaitā pilnvērtīgu iesaisti valsts budžeta veidošanā, lai tajā tiktu iestrādātas sociāli ekonomiskās sabiedrības intereses.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI