DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. janvārī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzruna Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē atklāšanas pasākumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

Ekselences,
Dāmas un kungi! 

Esiet sveicināti Latvijas galvaspilsētā - Rīgā, kura savu Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu ir nomainījusi uz Eiropas Savienības Padomes prezidējošās valsts galvaspilsētu!

Diemžēl, šī vakara svinīgo pasākumu aizēno vakar Parīzē notikušais barbariskais terora akts. Apliecinot savu līdzjūtību un sēras bojā gājušo tuviniekiem un visai Francijas tautai, aicinu viņu piemiņu godināt ar klusuma brīdi.

Latvijas Prezidentūras atklāšanas pasākums šovakar notiek Latvijas Nacionālajā operā - mūsu Baltajā namā. Kultūrai, un jo sevišķi Operas tradīcijām Latvijā ir liels spēks, tādēļ nav nejaušība, ka šo darba cēlienu mēs atklājam tieši šeit – pašā Rīgas centrā, kur norisinājušies mūsu valstij un tautai vēsturiski un izšķirīgi notikumi. Šovakar mums būs iespēja baudīt pasaules klases skaņdarbus augsti profesionālu mākslinieku izpildījumā, un arī tas ir likumsakarīgi, jo Latvija ir plaši pazīstama ar saviem mūzikas sasniegumiem un izciliem mūziķiem visā pasaulē.

Divdesmit piecos gados, kopš neatkarības atjaunošanas, Latvija ir nogājusi nozīmīgu izaugsmes ceļu, veiksmīgi iekļaujoties Eiropas Savienībā un citās starptautiskajās organizācijās. Šodien Latvija ir neatkarīga, droša un stipra valsts, kas nākamos sešus mēnešus uzņemas Eiropas Savienības prezidējošās valsts pienākumus. Šiem uzdevumiem esam rūpīgi gatavojušies. Uzticība, ko šodien saņemam, pārņemot prezidentūru no Itālijas, ir tiešs apliecinājums Latvijas veikumam.

Kāda ir mūsdienu Eiropas Savienība? Tā vairs nav tikai sešas valstis, kuras 1957.gadā apvienojās ekonomisku mērķu virzītas. 57-os gados tā ir kļuvusi par 28 valstu savienību, kas realitātē nozīmē daudz vairāk un kuras iekšienē valda miers. Bet kas gan, šajā tik nemierīgajā un pārbaudījumu pilnajā laikā var būt svarīgāks par mieru? Tādēļ mūsu pienākums ir: būt atbildīgiem par ikvienu savu lēmumu un soli, visiem spēkiem veicināt miera procesus pasaulē. Mēs nedzīvojam izolētā telpā, jo pasaule ir atvērta un savstarpēji saistīta, un šī saistība arvien palielinās.

Eiropas Savienības spēks ir mūsu vienotībā un daudzveidībā. Tādu Eiropu pazīst pasaulē, tādu Eiropu redz Latvija savas prezidentūras laikā un arī pēc tās. Mēs esam daudz sasnieguši, bet, mums ir jāiet uz priekšu straujāk, uz arvien ciešāku Eiropas Savienības dalībvalstu sadarbību, lai Eiropa kļūtu konkurētspējīgāka, modernāka un starptautiski spēcīgāka. Jo stiprāka kļūs Eiropas Savienība, jo lielāka būs mūsu ietekme ārpolitisko procesu virzīšanā. Jo tālredzīgāki būsim, jo vairāk sabiedroto iegūsim, un paplašināsim savu sadarbības partneru loku tālu aiz Eiropas robežām.

Kā Eiropas Savienības valsts savās ārpolitikas prioritātēs esam aktualizējuši Austrumu partnerību un sadarbības paplašināšanu ar Centrālāzijas reģionu, tā dodot savu ieguldījumu straujākai Eiropas Savienības attīstībai. Latvija uz to ir konsekventi gājusi un ir gandarīta par sasniegto.

Pateicos šī vakara viesiem – Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam, Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram, komisāriem, parlamentu vadītājiem, visai Latvijas un Eiropas Savienības politiskajai pārstāvniecībai, kā arī uzņēmējiem, mēdiju pārstāvjiem un visiem klātesošajiem, kas šajā nozīmīgajā notikumā ir kopā ar Latviju. Esmu pārliecināts, ka Latvija veiksmīgi novadīs prezidentūru un nodos to tālāk Luksemburgai.

Lai mums visiem, darbīgs un veiksmīgs Jaunais – 2015.gads!

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI